„Klubrádió
Reggeli gyors

A régióban is fordulatot hozhat az egységes ellenzék

17/10/2019 07:19

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Óvatosan kezeli a világsajtó a magyar és a lengyel választásokat, de pozitív változást prognosztizál, ha az ellenzék egysége kitart addig.

2019. október 17. Reggeli gyors - részlet 19.10.17. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:28
00:00

A vezérlőkábeleket és ablakemelőket gyártó japán Hi-Lex walesi üzeme bezár, 125 munkatársát elbocsátja és a munkát átszervezve Magyarországra jön. A 2021-ig elkészült tervek szerint a gyártást itt folytatja – adta hírül a BBC. A maga területén piacvezető cég vezetése közleményben tudatta, hogy az autók iránti kereslet csökkenése indokolja döntésüket, ugyanakkor szakértők szerint a Brexitnek is köze van a gyártás átstrukturálásához. Az Audinak, a Hondának és a BMW-nek bedolgozó óriáscégnek 18 országban van leányvállalata, többek között már nálunk is a Nógrád megyei Rétságban.

Az illiberális demokráciák ingatag lábakon állnak

A prágai székhelyű Project Syndicate folyóirat a hétvégi lengyel és a magyar választásokból kiindulva leszögezi, hogy ugyan Magyarországon és lengyel barátainknál sem történt egyelőre kormányváltás, azonban az ellenzék erőre kapásával mindenképpen bebizonyosodott, hogy a legyőzhetetlennek hitt illiberális demokráciák is ingatag lábakon állnak. A lengyel választásnál sokkal nagyobb és fontosabb lépést tett a magyar ellenzék. Hisz egy olyan közegben sikerült győzedelmeskednie, ahol a kormánypropagandát fújó sajtótermékek nem bánnak kesztyűs kézzel az ellenzékkel, ahol Orbán sem hibázik – legalábbis a tudósítások ilyenről nem tudnak, ráadásul a gazdasági növekedés is a lehető legjobb. A nagy kérdés persze az, hogy vajon jótékony hatással lesznek-e a mostani példák a régió politikai berendezkedésére. Mindenesetre az nyugodtan kijelenthető, hogy a rossz sejtések ellenére a liberális demokráciáknak még egyáltalán nem fellegzett be – értékeli a megváltozott politikai helyzetet a BBC-nek írt lengyel szerző, aki többek között a Külkapcsolatok Német Tanácsának vezető elemzője.

Tragédia lenne, ha a rendszerváltás bölcsője egypártrendszerbe süllyedne

Szerkesztőségi vezércikkben foglalkozik a hétvégi választások eredményével a Financial Times, s bizony sokkal kevésbé bizakodó az autokrata rendszerek megdöntését illetően, mint a Project Syndicate. Jaroslaw Kaczynski győzelmét és az általa kiépített populista rendszert eleinte mindenki átmenetinek gondolta, azonban Orbán Viktorral összefogva, s a két politikus egymást erősítve a két ország illiberális és antidemokrata intézkedése tartós berendezkedésről tanúskodik. Egyenesen tragédiának nevezi a szerkesztőség egész Európára nézve, ha annak hatodik legnagyobb gazdasága, Lengyelország, akire úgy tekintenek, mint a 89-es rendszerváltás bölcsője, a kivívott demokráciából egypártrendszerbe süllyedne.  

Az Audi 41 milliárd forintból bővíti győri központját
 
Borkai Zsolt,
 MTI/Koszticsák Szilárd

Nem értik a győrieket

Noha a választáson már túl vagyunk, a Borkai-ügy és annak számos szaftos részlete azonban most kezd végiggördülni és dagadni a nemzetközi sajtóban. A londoni központból nemzetközi újságírógárda által működtetett bne Intellinews portál –Borkai Zsolt tündöklését és bukását ecseteli részletesen, miközben epésen megjegyzi, mindezek ellenére polgármesterré választották. Igaz a korábbi, földcsuszamlás szerű győzelmét most csak pár száz szavazatkülönbség biztosította, ami különösen furcsa annak ismeretében, hogy a szavazók azt mondták, ebből ők már nem kérnek. S itt nemcsak a szexbotrányáról van szó, hanem a környezetében és a Fideszben is fékezhetetlen korrupciós ügyekről is. Ez a cikk is sok másikkal egyetértésben - következtet a 2022-ben várható politikai fordulatra, amennyiben az ellenzék képes lesz megőrizni egységét.

A Deutsche Welle mindezeken túl leginkább arra csodálkozik rá, miként kezelheti magánügyként Borkai és a pártja a horvát yachtozást, mikor a magyar kormány a keresztény erkölcsök leghangosabb hirdetője.

A megtermelt élelmiszerek harmada a kukákba kerül

Budapest került tegnap a középpontba az Élelmezési Világnapon, amikor élelemmel megrakott teherautók a Hősök teréről indulva jótékony akció keretében egyrészt a rászorulókon segítettek, másrészt a kampányban résztvevő ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete és a magyar úgynevezett Élelmiszerbank közös akció keretében az egészséges táplálkozásra is felhívta a figyelmet. Nem utolsó sorban az elpocsékolt és kidobott ennivalókra. Az eseményről a ReliefWeb számolt be, idézve döbbenetes adatokat az ENSZ régiós igazgatójának az Élelmezési Világnapon ismertetett „Zéró Éhezés” programjából. Évente a megtermelt és előállított élelmiszereknek a harmada a kukában végzi. Ez elég lenne annak a 820 millió embernek, akik ma éheznek szerte a világban. Ha mindenki a világon ezt szem előtt tartva odafigyelne a helyes táplálkozásra és a táplálkozási szokásokra, akkor még a mai nemzedék meg tudná valósítani a „Nincs többé éhező nemzedék” program kitűzött célját.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2019.10.17. 06:00
Szerző:Csernyánszky Judit