„Klubrádió
Reggeli gyors

A portugál miniszterelnök tudta, mi a dolga, amikor kormánya korrupcióba keveredett

22/01/2024 13:37

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Pedro Marques egykori portugál miniszter, jelenleg uniós képviselő cáfolta, hogy a választási kampány része lenne a Magyarország elleni határozat. S felhívta a figyelmet arra is, hogy a mostani jóval több egy politikai állásfoglalásnál. Kérdeztem őt a portugál kormányfő lemondásáról, akit ugyan egyelőre semmivel nem gyanúsítanak, de a kormányán esett csorba, úgy érezte, az ő szégyene is, ezért jobbnak látta távozni hivatalából. Emiatt lesznek előrehozott választások márciusban Portugáliában. 

2024. január 22. Reggeli gyors - részlet (2024.01.22.) Csernyánszky Judit interjúja Pedro Marques-szel
05:55
00:00

Szükséges lépés volt a magyar kormány ellen határozatot hoznia az Európai Parlamentnek? – kérdem a szocialista portugál európai parlamenti képviselőt, Pedro Marquest, aki uniós mandátuma előtt a strukturális fejlesztésekért felelős miniszter volt Antonio Costa kormányában.

Pedro Marques: Nagyon fontos lépés volt ez a parlament részéről, mert amit decemberben tett, megint nem volt más, mint zsarolás, és világossá tettük már akkor, sőt korábban is, ennek nem dőlhetünk be. Nem engedhetjük meg, hogy további pénzek jussanak el Orbán Viktorhoz az európai büdzséből, hisz a nemrég lefektetett szabályok szerint pénz nem jár annak, aki nem felel meg a jogállami feltételeknek. Decemberben jeleztük jó előre, hogy nem értünk egyet az Európai Bizottság elnökével, nincs elfogadható magyarázata arra, miért oldotta fel a befagyasztott pénzek jelentős részét. Elég volt ebből, ha ránk nem hallgat a bizottság, akkor jöjjön az igazságszolgáltatás. S emiatt jogi lépéseket tettünk, és az ügyet az Európai Bíróságra visszük.

Csernyánszky Judit: Konkrét dátumot tud mondani, mikor véglegesül a kereset benyújtása?

P.M.: Egyelőre nem, mert a jelen pillanatban a vizsgálathoz szükséges dokumentumokat juttatjuk el az EP jogi szolgálatához, ez a hivatalos útja-módja ugyanis az eljárásnak. Ők elemzés alá vetik az összes anyagot és amennyiben mindent rendben találnak, ők terjesztik fel a keresetet az Európai Bírósághoz.

Cs. J.: Itt azt hallom lépten-nyomon, hogy Önök elkezdtek kampányolni, hisz itt az uniós választás a nyakunkban. Ezért született meg az a határozat.

P.M.: Nem ma és nem is tegnap volt, amikor megszületett a döntés a határozatról. A jogállami mechanizmus kidolgozása sem most volt. Ám azóta javulás nincs, sem az igazságszolgáltatási rendszerben, sem az uniós pénzek felhasználásában, sem a médiában. És elnézést kérünk a magyar néptől, mert ez őket is sújtja, de a jogállam helyreállítása kizárólag Orbán Viktoron múlik.

Cs. J.: S hozzátenném, hogy január 8-án mandátumuk lejárta után új tagokkal bővült az Országos Bírói Tanács, s ugyan még nem tudjuk, milyen szellemben működnek, de elemzők szerint alapos a gyanú, hogy ezúttal kormányhű emberek kerültek a tanácsba, ami eddig, úgymond, az utolsó mentsvára volt a bírói ítélkezéseknek.

P.M.: Pont ehhez hasonló félelmeink voltak, vannak a parlamentben is. Nagyon elkeserít, ha már most így ítélik meg ezt a tanácsot egyesek.

 
Pedro Marques
 
Pedro Marques portugál szocialista európai parlamenti képviselő, korábban strukturális fejlesztésekért felelő miniszter a portugál kormányban.
Wikimedia Commons
 

Cs. J.: Ez a határozat azonban nem kötelezi a bizottságot semmilyen lépésre.

P.M.: Ez a határozat más, mint a többi, politikai tartalmú, hisz jogi lépéseket helyezett kilátásba a bizottság és elnöke ellen. A 7-es cikkelyes eljárás valóban az Európai Tanácstól függ. Ahol a végső döntés egyhangú határozaton alapul.

Cs. J.: Folyosói beszélgetésekben mennyire tűnik megbízható partnernek Orbán Viktor?

P.M.: Számunkra? Természetesen nem megbízható partnerünk, és azt szeretnénk, ha nemcsak itt, de a hazájában is vizsgálat folyna ellene a jogállami normasértés miatt. Mi egy más Magyarországot szeretnénk a tagjaink sorában tudni, aki nem bizalmasa Putyinnak és aki tisztességesen bánik az uniós pénzekkel.

Cs. J.: A jelentésben a magyar kormányzati korrupció is szerepel. Az Ön hazájában lemondott, Antonio Costa korrupciós botrány miatt. Ahogy ez illik, ha a kormányt korrupciós vádak érik. S meg kell mondjam Önnek, tisztelet az Önök kormányfőjének, aki tudta, mi a dolga ilyen esetben.

P.M.: Amit ennek kapcsán mondani tudok a magyaroknak: a mi kormányfőnk tartja magát a jogállamhoz. Nyolc évi sikeres kormányzás van mögötte. Amikor felvetődött a korrupció gyanúja, rögtön lemondott, noha őt semmivel, csak a kormány bizonyos tagjait gyanúsították. Nem akarta, hogy az emberek azt gondolják, a bíróság az ő érdekében cselekszik. Tiszteletben tartotta a jogállami elvárásokat.

Cs. J.: Milyen vizsgálati eredmény születhet?

P.M.: Meggyőződésem, hogy haja szála sem görbül, a bíróság a kormányfőt ártatlannak fogja találni. S ugyebár most készülünk a márciusi, emiatt előrehozott választásokra. Nem is indul, vár az ítéletre.

Cs. J.: Kitűzték már a tárgyalás időpontját?

P.M.: Egyelőre vádat sem emeltek ellene, ő minden jel szerint nem érintett az ügyben. Az is lehet, egyáltalán nem idézik be.

Cs. J.: Hogy állnak a szocialisták az előzetes választási felmérésekben?

P.M.: Ó, jól. Úgy tűnik, az emberek értékelik, hogy lemondott a kormányfő, amint csorba esett a kormány becsületén.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Pedro Marques-szel
2024. január 21., hétfő 07:35
Riporter: Csernyánszky Judit