„Támogassa
A lényeg

Az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta a magyar kormány elleni lépésekre felszólító határozatát

18/01/2024 15:17

| Szerző: Klubrádió

A dokumentum felkéri az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy mondják ki, Magyarország tényleg sorozatban sértette-e meg az Unió alapértékeit. 

Nagy többséggel fogadta el csütörtökön az EP azt a javaslatot, aminek értelmében a Parlament felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy lépjenek a jogállamiságot sorozatban megsértő Magyarország ügyében. 345 igen és 104 nem mellett 29-en tartózkodtak – írja a 444.hu.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem sokkal a szavazás előtt arról tweetelt, hogy előző nap, a téma parlamenti vitáján „a liberális képviselők támadták Magyarországot”.

Ehhez képest a javaslat egy jobbközép, néppárti finn képviselő, Petri Sarvamaa kezdeményezése.

Ezek után következhet a per az uniós bíróságon, amit az EP indít a Bizottság ellen, amiért annak ellenére folyósították a Magyarországnak járó támogatás egy befagyasztott részletét, hogy az ország az EP szerint nem teljesítette a jogállamisági feltételeket. De szerepelt a felvetések között a magyar kormány szavazati jogának elvétele is az Európai Tanácsban.

A csütörtöki szavazás politikailag jelentőssé válhat ugyan, de olyan értelemben nem feltétlenül lesz gyakorlati következménye, hogy annak eredménye nem kötelező a Bizottságra nézve.