„Klubrádió
Reggeli gyors

A politikusok már kimenekítették a gyerekeiket a közoktatásból

26/05/2022 13:04

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A pedagógusok sztrájkbizottsága azt kéri Novák Katalin államfőtől, hogy ne írja alá a sztrájkot súlyosan kotlátozó törvényt. Ezzel nyitott az új kormány, ami a választások előtt még türelmet kért a tanároktól. Szabó Zsuzsa, a pedagógus szakszervezet elnöke a Reggeli gyorsban horrorisztikus helyzetről beszélt, és azt mondta, már most hiányzik 13 ezer pedagógus, pár év múlva ez a szám 22 ezerre növekszik. Senki nem akar tanár lenni, a politikai akarat ennek ellenére hiányzik. Ők egy órával a miniszteri eskűtétel után levelet küldtek Orbánnak, hogy nevezze meg, kivel folytathatják a tárgyalásokat. 

2022. május 26. Reggeli gyors - részlet 22.05.26. Szabó Zsuzsa
00:00
00:00

A választások előtt a kormányzat azzal hárította el, hogy foglalkozzon a pedagógusok követeléseivel, hogy majd a választások után az új kormány foglalkozik a témával. Azóta anyi történt, hogy a fideszes parlamenti többség egy olyan törvényt fogadott el, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a tanárok tiltakozási formáit. Szabó Zsuzsa szakszervezeti vezető a Reggeli gyorsban azt mondta, ők egészen másképpen gondolták, hogy majd az új kormány foglalkozik velük.

Segítőkutyás tanórák Debrecenben
 
Nem igaz, hogy a kutyát sem érdekli
 
Debrecen, 2022. május 24. Az Aura Segítőkutya Alapítvány egyik kutyája részt vesz a debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 2. b osztályának testnevelés óráján. MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt
 

 

"Ez az antré nem barátságos" - jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azzal kapcsolatban, hogy még mielőtt az új miniszterrel egyáltalán találkozhattak volna, hogy elmondják a problémáikat, máris gúzsba kötötték a pedagógusok kezét-lábát. "Ez kicsit sem elegáns".

Az év elején kezdődő sztrájkjukat is "borzasztóan megnehezítette" az a februárban kiadott kormányrendelet, ami a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban "a fejük felett átnyúlva jogszabályban rendezte", hogy mit szabad és mit nem, "ezzel teljesen ellehetetlenítette az amúgy sem könnyű sztrájklehetőséget". Szabó elmondta, hogy az a jogszabály rendelkezett arról, hogy a gyerekfelügyeletet meg kell valósítani, hogy az órák felét meg kell tartaniuk, és hogy az érettségi tantárgyakat 100 százalékban meg kell tartani, ezzel "gyakorlatilag teljesen láthatatlanná tette a sztrájkot", holott az arról szó, hogy ha kardinális kérdésben nem tudnak megállapodni, akkor valamilyen károkozásával tudják a követeléseiket érvényesítani.

Hozzátette, hogy így például előírták a kötelező munkát, amiért viszont nem kapnak a munkavállalók bért, hiszen sztrájkolnak. Eközben "a legfurcsább, horrorisztikus", hogy még a normális működésben sem tudnak elég pedagógust biztosítani, hogy abban a bizonyos februári kormányrendeletben meghatározott kötelezettségeinek megfeleljenek, nemhogy a sztrájk alatt.

Most, hogy mindez már nem kormányrendelet, hanem törvény "egyszerűen nem fogunk tudni sztrájkolni" - mondta Szabó Zsuzsa, aki rámutatott, hogy amikor Szél Bernadett képpviselő megkérdezte az alapjogok biztosát a kormányrendeletről, Kozma Ákos azt mondta, azért nem jogszerűtlen a rendelet, mert időbelileg korlátozott. A törvénybe foglalva viszont ez az időbeliség korlátlan lesz, állandósul, ami a szakszervezet szerint óriási baj, hiszen a kormány hozott egy olyan törvényt, ami az alapvető jogok biztosa szerint törvénytelen. Emiatt fordultak Novák Katalinhoz, hogy az államfő a törvény szentesítése előtt küldje el az Alkotmánybírósághoz normakontrollra, mert szerintük nagyban sérül a munkavállalók alaptörvényben rögzített sztrájkjoga.

A szakszervezetek március 16-án határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, előtte pedig januárban kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak. Szabó Zsuzsa szerint az azóta eltelt időben sok minden elhangzott a kormányzat részéről, a tárgyalások eredménytelenek voltak, és "látható volt, hogy cinikus és időhúzó politikát folytat a kormány". Szerinte kicsit sem akarta a kormány komolyan venni azokat a vészjelzéseket, amiket ők megfogalmaztak.

Sőt,a legelső jelzéseket október 13-án küldték, így a kormány a választások előtt a el tudta volna rendezni ezeket a "nagyon súlyos kérdéseket az oktatásban, de nem tette", majd a választások előtti utolsó időszakban Orbán Viktor és Gulyás Gergely is arról beszélt, hogy európaiuniós pénzekből tudnak majd pedagógusbéreket rendezni, az EU ugyanis kivételt tett Magyarorsággal, hiszen bérekre soha nem adott támogatást. Elhangzottak konkrét ígéretek, 30 százalékos emelés, mondta Szabó Zsuzsa, aki szerint Orbán azt is elmondta, át kell világítani a rendszert, és majd ha megtörtént, utána jön egy jelentős béremelés.

Ez azonban szerinte nem egy kétperces történet lesz, reméli is, kötelező társadalmi egyeztetésre van szükség, de előtte rendezni kell a tanárok bérét, mert már senki nem jön ide dolgozni, hiszen egy kereskedelmi láncnál több pénzért lehet polcokat pakolni.

Milyen problémákat lát a szakszervezet a pedagógusoknál?

  • Szabó Zsuzsa szerint hozzá kell nyúlni a nem pedagógus álláshelyen dolgozók béréhez is: felhívta a figyelmet, hogy 2008 óta változatlan a bérük.
  • A magyar pedagógus munkakörben neveléssel-oktatással lekötött munkaideje, a kötelező óraszám Európában a legmagasabb, míg a bér a legalacsonyabbak egyike: ezt az ellentmondást is fell kell oldani.
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek kötött munkaidejét le kell csökkenteni 40-ről 35-re. Szabó szerint az ő munkájuk nélkülözhetetlen, sokszor pedagógusokat váltanak ki, mert 13 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, de a szakszervezeti vezető szerint pár év múlva 22 ezerre fog emelkedni.

"Ezek már nem riasztócsengők, vészkolompok szólnak, most már Budapesten az elitiskolában sincs pedagógus". 

Arra is rámutatott, hogy a politikusok gyerekei nem köznevelési rendszerben tanulnak, ők kimenekítették onnan őket.

Ismer olyan kollégát, aki fodrásznak tanul, doktorival, mert nem tudja eltartania családját. Megemlítette a Deák téren kolduló kollégát, aki megmutatta magát a problémát a társadalomnak is. "De a politika még mindig nem foglalkozik ezzel a kérdéssel?"

Arról is beszélt, hogy az új kormány felállása után, ahogy a miniszterek letették az esküt, egy órán belül ott volt a pedagógusok levele Orbánnál, hogy nevesítse, kivel kell tárgyalniuk úgy, hogy már szeptemberben érezhető legyen a pénztrácában az összeg, amiből el tudják magukat és a családjukat eltartani. "Nem létezik, hogy egy pedagógus ne tudjon egy szakkönyvet megvenni, ne tudjon kulturálódni, mert nincs rá pénze, hogy agyonhajszolt pedagógus helyettesít. Ma már minden intézményben van olyan, aki tanít, de nincs pedagógus végzettsége. Hogy lehet ez ma Magyarországon, milyen jövő vár a gyerekeinkre?