„Klubrádió
Reggeli gyors

A pedagógiát hogyan lehet mérni?

5/10/2021 13:02

| Szerző: Klubrádió

Egy gyakorló tanár, három pedagógusdiplomával a zsebében nem hajlandó megcsinálni a portfólióját. A Reggeli gyorsban Dési János vendége Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke volt.

2021. október 05. Reggeli gyors - részlet 21.10.05. Neubauer Tamás
07:31
00:00

Megfelelő időközönként egy minősítő rendszeren kell átesniük a pedagógusoknak. A gyakornokoknak két év után, illetve ha még a pályán vannak, akkor kilenc év után így kerülhet át 'pedagógus egyes' fokozatba, majd 'pedagógus kettes" fokozatba és utána mehet tovább mestertanárira. Nagyjából ezt jelenti a rendszer. A pályán lévők automatikusan megkapták a pedagógus egyet, így nekik a pedagógus kettőbe kell átlépniük. Négy óravázlatot kell feltölteniük a rendszerbe, majd kilátogat hozzájuk néhány minősítő, két órát meg kell tartaniuk előttük, és ez alapján kapnak 'megfelelt' vagy 'nem megfelelt' minősítést – mondta Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a portfólióról, illetve a minősítő rendszerről.

Szerinte nem magával a minőségbiztosítással van a gond, hanem azzal ahogy azt bevezették, illetve azzal, hogy ez nem mér semmit vagy nem úgy mér, ahogy mérnie kellene. Ezt bárki meg tudja csinálni, esetleg meg tudja csináltatni az óravázlatot egy kollégával. Ez nem egy rettentő nehéz és bonyolult eljárás, de nagyon sok olyan eleme van, ami nem biztos, hogy az oktatás céljainak megfelel.

Ez egy önfényező rendszer – jelentette ki a pedagógus.

A pedagógus társadalom nagy része kivár. Nagyjából 37 ezer tanár van, aki még mindig a portfólió előtt áll. Arra várnak, hogy ezt az értelmetlen minősítési hercehurcát végre eltöröljék, mert úgy érzik, hogy semmi értelme nincs.

A pedagógusok többsége mégis elkészíti a minősítést, mert muszáj, ha nem teszik meg, akkor ott maradnak munka nélkül, és a létbizonytalanság még mindig erősebb, mint az ellenállás – mondta Neubauer. Az a kérdés, hogy ha azok az emberek, akik lázadnak, és a több diplomájuk, tudásuk, kompetenciájuk ellenére mégis elbocsátják őket, máshol fizettetik meg a szakértelmüket, akkor ki fog tanítani az iskolákban.

 

A szakszervezeti vezető szerint pont ez az ellenállás az akció maga. Valakinek fel kellett emelnie a hangját, el kellett mondania, hogy gond van, és nem feltétlenül a portfólióról van szó, hanem az egész elhibázott rendszerről, hogy szép lassan nem marad tanár, kiüresedik a pálya. 22 ezer nyugdíjas hamarosan elhagyja a katedrát, és csak elvétve jönnek a fiatalok, akik 2-3 év múlva el is mennek, mert nem tudnak megélni – mondta Neubauer Tamás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Neubauer Tamással
2021.10.05., kedd 8:34
Riporter: Dési János