„Klubrádió
Hetes Stúdió

A nő: tetőtől talpig élet – Dési János jegyzete

5/08/2023 15:08

| Szerző: Dési János

Kétségtelen, hogy ez a férfiakból álló kormány, a férfiakat felvonultató gittegyleti parlament és így tovább, a macsó tahóság melegágya. A demokrácia 43-as bakanccsal való sárba tiprása. Ha honfitársaink valamivel több mint a fele nőnemű, akkor azért lenne benne úgynevezett jogosság, hogy a politikában is hasonló arányok alakuljanak ki.

2023. augusztus 05. Hetes stúdió - részlet Dési János jegyzete 2023.08.05.
04:50
00:00
Mottó:

A nő: tetőtől talpig élet.
A férfi: nagyképű kísértet.
A nőé: mind, mely élő és halott,
úgy, amint két-kézzel megfoghatod;
a férfié; minderről egy csomó
kétes bölcsesség, nagy könyv, zagyva szó.
(Weöres Sándor)

A jó hír az, hogy a magyar kormányban egyetlen nő sincs. Kéretik mellőzni az afféle gonosz vicceket, hogy ez azért lenne jó, mert így az urak egymás között nyugodtan böföghetnek, szellenthetnek és tehetnek ízléstelen megjegyzéseket nőismerőseikre. Ugyan a kormányüléseken jegyzőkönyv nem készül, ezért ellenőrizni nehéz, de szó sincs arról, hogy a hölgyek hiánya miatt fajulna el a dolog. Gondoljuk csak végig a kormány tagjait a fejétől a farkáig – és tessék, el tudják képzelni, hogy ott valaki is illetlen viselkedne?

Na ugye.

De, hogy miért jó a nőhiány a kormányban? Egyszerű, mint a nyúljás pacal Németh Szilárdnak. Így bizony sóhajtozhatunk, hogy beh jó lenne, ha több nő lenne a kormányban, mert egyrészt lenne, aki kivinné az üres kávéscsészéket és elmosná, másrészt, a nők egészen másként politizálnak és ha több nő lenne a politikában, az haj de jó lenne, hogy ihaja csuhaja.

Kétségtelen, hogy ez a férfiakból álló kormány, és férfiakat felvonultató gittegyleti parlament és így tovább, a macsó tahóság melegágya. A demokrácia 43-as bakanccsal való sárba tiprása. És különben is, ha honfitársaink valamivel több mint a fele nőnemű, akkor azért lenne benne úgynevezett jogosság, hogy a politikában is hasonló arányok alakuljanak ki.

Node, egy félfeudális világban, Alsó-Rokonfalváról kormányozva, na mégiscsak. Azért tudja mindenki hol a helye. Nem élünk a női traktorosok korában. (Amúgy, miért is nem? )

Így alakult, a nők közismerten nem vágynak általában pozícióra, jön a válasz, a helyük a fakanál mellett, fölött, alatt - én is éppen csak beugrasztottam ebbe a műsorba egy-két nőneműt, dehát ez egy liberális fészek. Sok fészeknek sok az alja.

A kvóta és más efféle adminisztratív eszköz - na az kéne még, magyar ember nem kvótázik - hangzik el, a kupica törköly felett kipökve, olyan hegyeset, hogy még Túri Dani is megnézné azt magának.

Ugyanakkor kétségtelen, csak-csak akadnak női képviselők. Például Selmeczi Gabriella aki ráadásul a minap igenis ráébredt arra, hogy fontos  a genderszemléletű szabályozás. És miután ő a nyugdíjak elzabrálásának is avatott szakértője, rögtön előugrott egy vészhelyzeti jelentőségű törvénytervezettel, amely szerint azt a nőt nem illeti meg a negyven év munkaviszony utáni, nőknek járó nyugdíjjogosultság, aki menet közben lett nő. Vagyis, igenis, lehet törvénnyel – kvótával – szabályozni egy dologban a nők arányát, főleg, ha egy kicsit lehet vele uszítani.

És még egy. Amikor Varga Judit a kormányban volt, egy leheletnyivel is demokratikusabb volt az ország? Jobb ma nekünk, hogy mondjuk nem Göncz Árpád az elnök, hanem egy kétségtelenül mosolygós, ifjú hölgy? Lárifári, ugyan már.

Az észak-európai országokban a politikusok fele nő, nem egyszer a miniszterelnök is. (Amúgy, ez mostanában délen is elő szokott fordulni.) Na most, nem azért van demokrácia, mert nők kerültek nagyobb számban a döntéshozásba.

Hanem, mert a demokrácia, a jogegyenlőség működik - ezért van a vezető testületekben is arányosan sok nő.

A jegyzet a 2023. augusztus 5-i Hetes Stúdióban hangzott el a rádióban. A fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.
Címlapi kép:etsy.me