„Klubrádió
Hetes Stúdió

Ukrán menekültek (nem) segítésétől a független sajtó összefogásáig

30/09/2023 13:11

| Szerző: Klubrádió

Ukrán menekültek (nem) segítése magyar részről, környezetszennyező nagyvállalatok (nem) büntetése, az egyházakhoz köthetők számának csökkenése és a független média összefogásának lehetősége volt a Hetes Stúdió témája.

2023. szeptember 30. Hetes Stúdió (2023. szeptember 30., szombat 15:00)
52:11
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

Magyarország nem vesz részt a United for Ukraine, azaz az Együtt/Egységben Ukrajnáért tömörülésben, amelynek célja az Európai Unióban élő négymillió ukrajnai menekült életének megszervezése. Ezen nem is csodálkozik a szervezet elnöke, Andrius Kubilius litván EP-képviselő, aki úgy látja: a magyar kormány ott tesz botot a küllők közé, ahol csak tud, és szeretné hátráltatni Ukrajna háborús győzelmét. Csernyánszky Judit összeállítása.

 
Evakuálás Mariupolból, fotó: Facebook
 
 

Egy gumiszabály megnyújtása a végtelenig – szokás szerint a semmiből jelent meg a különféle veszélyhelyzetekre való hivatkozással egy kormányrendelet, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a környezetszennyező nagyvállalatok büntetését. A naponta szaporodó akkumulátorgyáraknak és egyéb magas kockázatú üzemeknek elég lesz csupán megígérniük, hogy megjavulnak, elvégre a miniszterelnök biztosította arról a közönségét, hogy Magyarország a klímabajnokok klubjába tartozik. Józsa Márta összeállítása.

 
Illusztráció: Pixabay
 

A vallásszociológusok már régóta előre jelezték, hogy a formális egyházakhoz, vallásossághoz köthetők száma ahogy Nyugat-Európában, úgy Magyarországon is egyre csökken. Így a mostani népszámlálási adat nem téves, nem hibás – egy létező jelenséget ír le. Mindez a magyarországi „keresztény politikai kurzus” csődjét is jelenti – állítja Kamarás István vallásszociológus.

Vízkereszt - Házszentelés a Karmelitában
 
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Bese Gergő római katolikus plébános házszentelést tart a kormányfő hivatalának otthont adó Karmelita kolostorban vízkereszt napján, 2022. január 6-án. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

A független média fogjon össze, hozzon létre pénzalapot magának, közösen próbáljon fellépni a sajtószabadságot korlátozó hatalommal szemben – veti fel Haraszti Miklós, az egykori demokratikus ellenzék egyik vezetője. Vagyis lépjen ki a véleménybuborékból és próbáljon olyanokhoz is eljutni, akikhez egyelőre nem tud – javasolja.

 
Artner Szilvia, Józsa Márta szerkesztő, Korpás Krisztina, Dési János és Bolgár György a Hetesben
 Fotó: Klubrádió
 

És végül szokás szerint megbeszéltük a hét eseményeit Artner Szilviával, Korpás Krisztinával és Bolgár Györggyel.

2023. szeptember 30. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2023. szeptember 30., szombat 16:05)
52:54
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)