„Klubrádió
Reggeli gyors

"A nép szolgája" – Így vált a fikció valósággá

22/03/2022 12:56

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon is elkezdték vetíteni a Zelenszkij-sorozatot. Kovács Gellért filmkritikus volt a reggeli gyors vendége.

2022. március 22. Reggeli gyors - részlet 22.03.22. Kovács Gellért
09:31
00:00
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök színészként kezdte a pályafutását, és csak évekkel később tört politikai babérokra. A háború kezdete óta hatalmas népszerűségnek örvendő széria három évadot élt meg. "A nép szolgája" olyan, mintha Zelenszkij saját élete megfilmesítése lenne, csak éppen néhány évvel korábban. A főszereplő az őt megformáló Zelenszkijhez hasonlóan olyasvalakiből lett Ukrajna vezetője, akinek semmi köze sem volt a politikához. A sorozatbeli főhős polgári foglalkozását tekintve egy szerethető, szórakozott történelemtanár, akit váratlanul – tulajdonképpen poénból – választanak meg az ország elnökévé miután az egyik diákja titokban lefilmezi, majd feltölti a Youtube-ra a videót, amelyben a tanár (ráadásul kockás ingben!) ostorozza az ország boldogulását megkeserítő korrupt rendszert, az oligarchákat.

Ez egy kevert műfajú vígjátéksorozat, a szatirikus elemek is igen hangsúlyosak benne. Egyértelműen nem lehet sorozatként értékelni, sőt, nem tudok példát mondani az utóbbi évtizedből, amikor ilyen erővel reflektált volna a valóságra egy kitalált történet. Ez a sorozat arról szól, hogy egy átlagemberből elnök lesz, majd a valóságban is ebből az átlagemberből – nyilvánvalóan a saját döntése miatt – a film címét kölcsön véve pártelnök, majd Ukrajna elnöke – mondta Kovács Gellért.

A színészek népszerűsége vagy emblematikussága egy társadalomban mindig plusz üzenettel bír, és néhány esetben használják is a közismertségüket, mint például Arnold Schwarzenegger, aki Kalifornia kormányzója, vagy Ronald Reagan, aki az USA korábbi elnöke volt – tette hozzá a filmkritikus.

A filmszerész szerint A nép szolgája azért is dermesztő, mert egyrészről egy jó néhány éve készült sorozatról van szó, amikor még egyben volt az ország, másrészről pedig az önmagában is megrázó, hogy itt van egy pali, aki bohóckodik a képernyőn, és most egy komoly háborús helyzetben kell helytállnia Ukrajna vezetőjeként. Nyilván ezért is mutatta be a kereskedelmi csatorna. 

A szakember szakmai szempontból profi kereskedelmi produkcióként írta le a sorozatot, minőségileg a – szintén ezen a csatornán futó – Keresztanyuhoz vagy a Mi kis falunkhoz hasonlította. Megvannak a gyerekbetegségei, de azáltal, hogy mer nagyon nyíltan a politikáról beszélni, illetve egy teljesen esélytelen "emberszagú" szereplőnek lehet szurkolni (ha nyer, ha nem), őszinte lendületet kap a produkció, mondta Kovács Gellért filmkritikus

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Kovács Gellérttel
2022. március 22., kedd 08:48
Műsorvezető: Dési János