„Klubrádió
A lényeg

"Ha Ukrajnának vége, Európának is vége" – mondta Zelenszkij az európai tüntetőknek

5/03/2022 08:42

| Szerző: Klubrádió

Több európai nagyvárosban tartottak tegnap este hatalmas tüntetéseket Ukrajna mellett és a háború ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kihasználta az internet adta lehetőségeket, és videón jelentkezett be Kijevből, érzelmes beszédet intézett a tüntetőkhöz.

Az ukrán elnök megindító és tüzes beszédét Tbiliszi, Párizs, Lyon, Pozsony, Frankfurt, Vilnius és Prága tüntetői is láthatták – számolt be az eseményről a 444.hu.

Ukrajnai háború - NémetországFrankfurt, 2022. március 4. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetét hallgatják emberek Frankfurtban 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el a katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Michael Probst
 

Beszéde kezdetén egy pillanatnyi csöndet kért az elesett katonákért, majd az elesett civilekért is. Az európaiaktól azt kérte, menjenek ki az utcákra, és támogassák az ukránok harcát: "Ha Ukrajnának vége, Európának is vége. Ha mi elesünk, ti is elestek. Szóval kérlek, ne maradjatok csöndben, ne fordítsátok el a fejeteket!” - mondta.

"És ha győzünk, és biztos vagyok benne, hogy győzünk, akkor ez a teljes demokratikus világ diadala lesz, a szabadság diadala, a fény diadala a sötétség felett, a szabadságé a szolgaság felett. (...) És ha győzünk, olyan virágzóak leszünk, mint Európa. Európa pedig virágzóbb lesz, mint valaha.

Mindannyian ukránok vagytok ma, köszönöm nektek.

Prágában óriási ömeg volt az utcán:

 

Belgrádban is volt tüntetés. Oroszország mellett.