„Klubrádió
Eurozóna

A nemzeti internet felé visz az út

7/08/2020 16:33

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára a TikTok és a WeChat? Az tény, hogy Kínában kialakult egy párhuzamos világ, ahol az adatok nincsenek biztonságban.

2020. augusztus 07. Eurozóna - részlet 20.08.07. Krasznay Csaba
16:05
00:00

Donald Trump megtiltott mindenféle üzleti kapcsolatot, tranzakciót a kínai TikTok videómegosztó és a WeChat üzenetküldő szolgáltató anyacégével. A magyarázat szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha ezekhez a szolgáltatókhoz amerikai állampolgárok adatai kerülnek. Hasonló probléma merült fel korábban a Huawei tevékenységével kapcsolatban is. A mostani rendelkezést azonban az elnökválasztási kampány idején hozta meg Trump, előtte nem volt ilyen erős harc a kínai óriásokkal.

Facebook, Amazon, Google
 

Míg a nyugati világ az Amazont, a Facebookot, a Google-t használja, addig Kínában kialakult egy párhuzamos, de teljesen más internetes világ. És a nagy kínai tűzfal mögött azt internetrendőrség valamint a titkosszolgálat az úr. Nem csak regisztrálni és figyelni tudnak, de bele is nyúlhatnak az információkba, nem tetsző dolgokat törölhetnek, sőt a felhasználókat a véleményük alapján pontozni tudják, és ha valaki túl negatív, jöhetnek a szankciók – vázolta a helyzetet Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

Az említett kínai eredetű alkalmazásokat nyugaton fiatalok használják. Mondjuk fiatal katonák, akiktől fontos adatok kerülhetnek ki, vagy fiatal politikusok. Az egyesült Államokban épp most lépett be a politikába egy friss generáció. A tőlük származó adatok rendkívül jól jönnek a kínai hírszerzésnek,illetve a politikának. Elvileg tehát létezhet ilyen nemzetbiztonsági kockázat, más kérdés, hogy erre nincs igazán bizonyíték. A Microsoft nem hogy kitiltaná a TikTokot Amerikából, éppen hogy megvásárolná, hasonló üzletág még hiányzik a palettájáról.

A világ legnagyobb biznisze ma az adatokra, köztük személyes adatokra épülő gazdaság. Európa kicsit elvész a két nagy szereplő között, de azt érdemes tudni, hogy az ENSZ-ben komoly gondolkodás folyik az internet jövőjéről. A fő kérdés, hogy maradjon a mostanihoz hasonlóan globális, vagy induljanak a nemzeti hálózatok irányába. A jelenlegi helyzetben nagyon nehéz a törvényi szabályozás, technikailag sem könnyű, pedig nem kisebb jelentőségű kérdésekről van szó, mint az adatok védelme, vagy a szólásszabadság. Krasznay Csaba véleménye szerint az internet 10 éven belül jelentős változáson megy át és a nemzeti megoldások felé halad majd.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Eurozóna
2020.08.07. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter