„Klubrádió
Bonyolult dolgok

A nemek közötti egyenlőtlenségekről az oktatásban

4/02/2021 16:28

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

Olyan félelmetes fogalmat vettünk elő a Bonyolult dolgokban, mint a sokak által használt, de annyira nem ismert gender. Pontosabban Radó Péter oktatáskutatóval beszélgettünk a nemek közötti egyenlőtlenségekről az oktatásban.

2021. február 04. Bonyolult dolgok (2021. február 04., csütörtök 19:00)
45:57
00:00
Műsorvezetők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit Szerkesztők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit

A nemek közti oktatási egyenlőtlenségek ugyanolyan fontos különbségeket jelentenek a gyerekek közt, mint a szociális státusz, a lakóhely vagy az etnikai-nyelvi háttér. Ennek ellenére gender alapon ritkán szoktuk vizsgálni a hazai közoktatást, már csak azért sem, mert Magyarországon a kormány minden létező fórumon elszánt harcot vív az ún. genderideológia ellen.

Pedig ha megvizsgálnánk, mit is jelent a gender fogalma – társadalmilag meghatározott szerepelvárások, illetve az ezekből fakadó különbségek és egyenlőtlenségek – talán nem rettegnénk tőle ennyire, mert akárhogy nézzük, nem arról van szó, hogy arra kényszerítenénk a társadalmat, hogy a nők legyenek férfiak, a férfiak pedig nők.

Viszont a nemek közti oktatási egyenlőtlenségek komoly hatással vannak az iskolai lemorzsolódásra, illetve az iskolán túl a pályaválasztásra és a munkaerőpiacon való boldogulásra.

Radó Péter
 
Radó Péter
 

Radó Péter oktatáskutatóval, a CEU Demokrácia Intézetének kutatójával beszélgettünk az adásban, a beszélgetés alapja pedig ez a cikk volt.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Bonyolult dolgok
2021. február 4., csütörtök 19:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Bálint Judit és Korpás Krisztina