„Klubrádió
Reggeli gyors

"A terasznyitás meglátszik majd az adatokon"

27/04/2021 08:16

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A terasznyitások hatását 2-3 hét múlva figyelhetjük meg a kontakt adatokon. Karsai Márton, a CEU hálózat- és adattudományi tanszékének egyetemi tanára szerint az oltássokkal letörhető a fertőzés további emelkedése. Hozzátette, hogy a nyájimmunitás hosszútávú tervezést igényel, csak így győzhető le a vírus.

2021. április 27. Reggeli gyors - részlet 21.04.27. Karsai Márton
11:07
00:00

A különféle intézkedések hatásait vizsgálva leszűrt következtetésekről beszélt Karsai Márton a Klubrádióban. A CEU hálózat- és adattudományi tanszékének egyetemi tanára szerint leginkább a személyes kapcsolatok nagyfokú csökkenése miatt sikerült "megfogni" a koronavírus-járvány első hullámát. A második és harmadik hullám idején a kapcsolattartás mértéke nem változott, ennek ellenére a fertőzés gyorsabban terjedt.

A maszkviselés igazán a második hullám idején bevezetett intézkedések hatására vált általánossá. Karsai azt is megemlítette, hogy a maszkviselés mértéke a fertőzés terjedésével arányosan nőtt. Hozzátette, ha nem hordtak volna maszkot az emberek, sokkal nagyobb lenne a baj. Megjegyezte, hogy az intézkedések hatásait körülbelül 2-3 hét után érdemes vizsgálni, a koronavírus okozta betegség lappangási idejének megfelelően.

Influenza elleni védőoltás
 
Influenza elleni oltásFotó: Kovács Tamás / MTI
 

A nyár kritikus időszak lesz, hiszen az emberek általánosan több időt töltenek a szabadban, ami növelheti a fertőzés kockázatát, de az oltás várhatóan tompít ezen a tendencián. Karsai szerint azokban, akik már most legalább az első oltást megkapták, pár hét alatt kialakulhat a kellő védettség, ennek pedig sokkal erősebb hatása lesz a vírus megfékezésében. Hozzátette azt is, hogy amíg az nyájimmunitáshoz szükséges átoltottságot elérjük, addig várhatóan folytatódik a "csiki-csuki játék", szigorítások és lazítások követik egymást, a fertőzések számától függően. Megjegyezte, elméletileg elérhető a nyájimmunitás, kialakítása azonban hosszú távú stratégiát igényel.

A terasznyitással kapcsolatban megjegyezte, hogy elsősorban a fiatalokra jelent kockázatot, két-három hét múlva valószínűleg meglátszik majd a kontaktusszámokon a lazítás hatása.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Karsai Mártonnal
2021.04.27., kedd 7:49
Riporter: Dési János