„Klubrádió
Esti gyors

Nem tartozása miatt lakoltatják ki az újpesti nőt – Az ember a legfontosabb érték?

18/10/2022 21:38

| Szerző: Klubrádió/Molnár Tamás

Hiába szavazta meg Újpest polgármestere, Déri Tibor is a fővárosi közgyűlésen a kilakoltatási moratóriumot, szerdán a kerületben mégis kilakoltatnak egy nőt, méghozzá nem is a tartozás a fő indok. Az esetről Zubek Adriennel, a Város Mindenkié aktivistájával beszéltünk.

2022. október 18. Esti gyors - részlet 22.10.18. Zubek Adrienn
06:27
00:00

"Az ember a legfontosabb érték!" – olvasható Déri Tibor, Újpest momentumos polgármesterének plakátján. Ennek ellenére a 4. kerületi önkormányzat holnap, azaz szerdán még is egy újpesti lakos kilakoltatását tervezi. A Város Mindenkié szervezete ez esetben is aktívan kampányol a kilakoltatás ellen, régóta egyeztet az önkormányzattal, önkénteseik és támogatóik folyamatosan levelekkel bombázzák a kerület vezetését, hogy állítsák le a procedúrát, hiszen kilakoltatással szembenéző hölgy a Hálózat és a Menhely alapítványok segítségével rendezni tudná nagyjából 420 ezer forintos tartozását. Az önkormányzat viszont azt állítja, ez már nem pénzügyi, hanem együttélési probléma. Az esetről Zubek Adriennel, a Város Mindenkié aktivistájával beszéltünk.

A kilakoltatás fő oka az etnikai megkülönböztetés, így állítólag hiába változtak meg a konfliktust előhozó tényezők, a felek már nem tudnak megegyezni. Zubek Adrienn úgy érzi, szerinte a kerület polgármestere átverte választópolgárait, mivel a fővárosi közgyűlésen még ő is megszavazta a kilakoltatási moratóriumot.

Az üggyel kapcsolatban kerestük Déri Tibor polgármestert is, azonban ő nem kívánt nyilatkozni, helyette Perneczky László szociális ügyekkel foglalkozó alpolgármesterhez irányított minket. Perneczky szintén nem vállalta az interjút, azonban felvételen kívül elmondta, a kilakoltatási moratórium csak a főváros tulajdonában lévő bérlakásokra vonatkozik, az önkormányzatok tulajdonában lévőkre nem.

Perneczky hangsúlyozta sajnálja, hogy a helyzet idáig fajult, a kilakoltatni tervezett nőnek már felajánlottak szállást az S.O.S. Krízis Alapítvány alapítványnál. Zubek Adrienn érti az önkormányzat álláspontját, azonban szerinte az átmeneti szállás akkor sem pótolja a valódi otthont.

Perneczky László korábban egy hosszabb írásban azt is kifejtette, A Város Mindenkié hiába várja a polgármestertől a kilakoltatás leállítását, annak nem áll jogában egyedül egy ilyen döntést hozni, azt csak az önkormányzat teheti, melynek legközelebbi ülését október 27-én tartják. Ezzel szemben Zubek Adrienn mást állít.

Mi is megkérdeztünk egy jogászt, melyik félnek van igaza. A válasz az volt: sajnos az alpolgármester állítása helytálló.

A Reggeli gyorsban Zubek Adrienn a főváros egész területén történt kilakoltatásokról beszélt.

A riportot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Illusztráció Pixabay.

Esti gyors
2022.10.18., kedd 18:41
Riporter: Molnár Tamás