„Hírek
Megbeszéljük...

A magyar honvédség parancsnokának ukrajnai látogatása több mint gesztus

8/07/2022 21:52

| Szerző: Klubrádió/szg

Biztos, hogy voltak komolyabb tárgyalások is Ukrajnában, ahol hivatalos látogatást tett Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka – vélekedett Kaiser Ferenc. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense azt mondta, egy ekkora jelentőségű vezetőt csak úgy nem küldenek ki, de az egyeztetések a dolog katonai jellegéből adódóan nem sajtónyilvánosak. Beszélt arról is, hogy bár Magyarország fegyverekkel továbbra sem segíti Ukrajnát, elképzelhető sokféle más támogatás is, például sátrak, élelmiszer, üzemanyag. Hogy ezeket tervezi-e szállítani a magyar kormány, azt nem tudni.

2022. július 08. Megbeszéljük / részlet, Kaiser Ferenc (22.07.08.)
10:37
00:00

Először ukrán forrásból derült ki pénteken, hogy Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka hivatalos látogatáson vett részt Ukrajnában, ahol találkozott az ukrán hadsereg főparancsnokával, Valerij Zsaluzsnijjal is. Ezt ukrán oldalról nagyon fontosnak minősítették, az ukrán vezérkari főnök azt írta, elégedett az országok közötti katonai együttműködés szintjével.

Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét kérdeztük erről a Megbeszéljük adásában. Azt mondta: egyértelmű, hogy a háború első időszakához képest, amikor a magyar-ukrán kapcsolatok finoman szólva is mélypontra kerültek, a magyar kormány az utóbbi időben igyekszik normalizálni a kapcsolatait Ukrajnával. Ezt mutatják a köztársasági elnök nyilatkozatai, a NATO-csúcson néhány döntés és a közös zárónyilatkozat elfogadása, illetve az, hogy áldásukat adták az új NATO-stratégiára. Ebben a sorban nagyon fontos lépés volt Ruszin-Szendi Romulusz ukrajnai útja.

A szakértő elmondta: szerinte nagyon fontos, hogy a magyar honvédség parancsnoka első kézből szerezhessen információkat. Szomszédos országoknál eleve természetes, hogy a fegyveres erők vezetői időnként találkozzanak, Ukrajna esetében ennek különös jelentőséget ad a háború. Ezzel együtt jól látható, hogy a magyar kormány az EU és a NATO nyomására változtat Ukrajna-politikáján, és kevésbé kockázatmentes kiküldeni egy olyan embert, akit az ukrán közélet nem ismer, és aki szigorúan szakmai szempontokat vesz figyelembe, nem politizál. A magyar közélet prominenseinek nem biztos, hogy olyan jó fogadtatásuk lett volna.

Azt mondta, Magyarország eddig is nyújtott támogatást Ukrajnának, csak fegyvereket, lőszert, hadianyagot nem. Úgy tudja, ez a jövőben sem változik. A menekülteket ellátták, rengeteg civil segítséggel, de a kormány is közreműködött. Élelmiszer- gyógyszersegélyt és más egyebet eddig is küldött a kormány – tette hozzá.

Nagyon sokféle más támogatás is lehet, akár olyan dolgokra is lehet gondolni, mint a sátrak, konzervek, üzemanyag, egy háborúban álló hadseregnek nagyon sok mindenre szüksége lehet. Azt nem tudja, hogy ezeket tervezi-e szállítani a magyar kormány; segélyek eddig is érkeztek, de elsősorban a polgári lakosságnak. Megjegyezte, nem is annyira a magyar katonai segítség számít, mert Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Németország, olyan kaliberű államok támogatják Ukrajnát, amelyek mellett a magyar hozzájárulás legfeljebb szimbolikusnak számítana.

Arra a kérdésre, hogy ami a találkozót illeti, volt-e itt több egy gesztusnál, Kaiser Ferenc azt mondta: „egészen biztos”, de pont a dolog katonai jellege miatt ez nem sajtónyilvános. Biztos, hogy voltak komolyabb tárgyalások – tette hozzá –, különben nem lett volna szükség erre a kiutazásra. A honvédség parancsnoka olyan jelentőségű ember, akit csak egy „mutassuk meg, kimentél”-típusú útra nem küldenek el. Valószínűleg nemcsak a legfelső szinten, hanem a Ruszin-Szendi Romulusszal kiutazó delegáció több tagja is egyeztethetett az ukrán partnerekkel – vélekedett.

Az elemző azt mondta: nem biztos, hogy a NATO- és EU-szempontból túlzottan is mélynek tartott orosz kapcsolat ezt megsínyli. Úgy látja, a magyar kormány megpróbál egyensúlyozni a jelenlegi helyzetben, ami „borzasztó nehéz”. Számos körülmény emellett szól, például az ország energetikai függése és a paksi beruházás. Egyelőre nehéz megmondani, hogy ez valami kezdete (és valami vége) vagy csak egy diplomáciai gesztus.

2022. július 08. Esti gyors / részlet, Kis-Benedek József (22.07.08.)
11:29
00:00

Kis-Benedek József
nemzetbiztonsági szakértőt is megkérdeztük erről a témáról az Esti gyorsban. Ő is azt mondta, hogy a meghívás azt jelzi, a két hadsereg között jó a kapcsolat, noha ez a politikában vannak vitás kérdések, problémák, Orbán Viktor is kapott meghívást, és „nem reagált pozitívan”. Beszélt arról is, hogy ha a miniszterelnök által bejelentett határvadász századoknál tényleg olyan lesz a fizetés, amiről lehetett hallani – bruttó 260-280 ezer forint –, akkor szerinte ennyiért nem sokan jelentkeznek majd.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György

Megbeszéljük...
2022. július 08., péntek 17:15
Műsorvezető: Bolgár György