„Klubrádió
Bonyolult dolgok

A lehető legtöbb segítséget megadni

22/04/2021 18:12

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

Milyen nehézségekkel kell megküzdeniük azoknak, akiknek fejlesztésre szoruló gyermekük van? És milyen segítséget kapnak? Ezeket jártuk körbe a Bonyolult dolgokban.

2021. április 22. Bonyolult dolgok (2021. április 22., csütörtök 19:00)
53:38
00:00
Műsorvezetők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit Szerkesztők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit

Egy fejlesztésre szoruló kisgyerek családja nagyon sokszor szembesül azzal, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlni ahhoz, ha azt szeretné, hogy a gyereke a lehető legtöbb segítséget megkapja. Egy beszédfejlődési zavarokkal foglalkozó cég, a Hallihó Fejlesztő Központ felmérése szerint minden második megkérdezett család (56%) igénybe vesz valamilyen magánszolgáltató kínálta fejlesztési lehetőséget, nevelési tanácsadóba azonban csak a gyerekek alig 8%-a jár. A valamilyen köznevelési intézménybe járó gyerekek 78%-a kap fejlesztést a saját intézményén belül. A családok 14%-a kizárólag magánúton fejleszti gyermekét, nem kap hozzá állami segítséget.

A magánfejlesztése járó gyerekek szüleinek fele költ havonta erre a célra akár 40 ezer forintot is, a családok 36%-a 40-100 ezer forint közötti összeget, 15 százaléka pedig 100 ezer forintnál is többet. A műsor első felében Gyapay Kingával, a Hallihó Fejlesztő központ vezetőjével beszélgettünk.

A második vendégünk Balla Eszter színész volt, akinek az első gyermeke Down-szindrómás. Vele megbeszéltük, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézniük, milyen segítséget kaptak, mennyire volt nehéz óvodát, iskolát találni a kislányuknak, de arról is beszélgettünk, hogy a testvérek mennyit számítanak egy Down-szindrómás kislány életében.

A műsort a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Bonyolult dolgok
2021. április 22. csütörtök 19:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Bálint Judit és Korpás Krisztina