„Klubrádió
Esti gyors

„A legkorruptabb kormánytól érdekes azt hallgatni, hogy aggódik az adófizetők pénzéért”

3/08/2021 23:03

| Szerző: Klubrádió/szg

„Magyarország legkorruptabb kormányától mindenképpen érdekes azt hallgatni, hogy aggódik az adófizetők pénzéért”, de itt nem zenés-táncos mulatságról van szó, hanem egészségügyi ellátásról, amelyet egyszerűen nem lehet megtagadni emberektől – mondta Szél Bernadett. A független képviselő arra reagált, hogy a kormány az ombudsman véleménye ellenére is kifizettetné a PCR-tesztet a műtétre váró, be nem oltott páciensekkel.

Az alapvető jogok biztosa szerint a többi között sérti a jogállamiság elvét az a májusi Kásler Miklós-féle rendelkezés, amely szerint halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra csak az mehet a magyar egészségügyben, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy ha az nincs, akkor önköltségen csináltat PCR- vagy antigéntesztet. A PCR-teszt 19 500 forint, míg az antigénteszt 11 forintba kerül ma Magyarországon.

Az ombudsmani jelzésre reagálva a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, miután mindenki beoltathatja magát, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével. Hozzátették: abban egyetértenek az ombudsmannal, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt az ígéret szerint még a héten meg is teszik.

2021. augusztus 03. Esti gyors - részlet 21.08.03. Zeller Judit, Szél Bernadett
08:41
00:00

Az ombudsmanhoz korábban Szél Bernadett országgyűlési képviselő fordult az ügyben, őt kérdeztük az Esti gyorsban. Hangsúlyozta: attól semmi nem lesz az Alaptörvénnyel összhangban, hogy beírják rendeletbe. Láttuk, arról is kormányhatározatot hoztak ki, hogy a magyar antikorrupciós stratégia kiváló, médiapluralizmus van, és a civilek is köszönik, jól vannak. De ettől még ez nincs így.

Az Alaptörvénnyel rengeteg probléma van, de olyan nincs, hogy tb-fizető állampolgárok, ha nem tudnak kifizetni 20-30 ezer forintot, akkor ne kapják meg a szükséges egészségügyi ellátást állami intézményben. Szeretné látni a rendeletet, mert több dolgot is mondtak, például azt, hogy aki egészségügyi okból nem oltható, annak kifizetik a tesztet. Az említett írásbeli kérdésre adott válaszban azt írták, hogy Magyarország sokféle vakcina van, és majd csak talál mindenki neki megfelelőt; azonban a politikus jelezte, ez nincs így, hozzá is többen fordultak olyanok, akik orvosi javaslatra nem olthatók.

A másik, amire felhívta a figyelmet: van legalább 250 ezer, mélyszegénységben élő ember, aki nagyrészt nem azért nincs beoltva, mert nem akarja, hanem mert nincs elég információja ahhoz, hogy helyes döntést hozzon. Se a Belügyminisztérium, se a Kásler-minisztérium nem segített nekik semmit, jó szándékú civilek érték el egy kis részüket. Pedig az össztársadalom szempontjából is fontos lenne, hogy őket bekapcsolják az oltási programba.

Szél Bernadett úgy fogalmazott: nagyon szomorú a kormány választa, és „semmiképpen nem jogszerű”. Megvárja a rendeletet, aztán megy tovább, mert olyan nincs, hogy embereket „alapjogsértő módon” fizetésre kötelezzenek.

„Magyarország legkorruptabb kormányától mindenképpen érdekes azt hallgatni, hogy aggódik az adófizetők pénzéért”. De itt nem zenés-táncos mulatságról van szó, hanem egészségügyi ellátásról, amelyet egyszerűen nem lehet megtagadni emberektől. Hozzá fordultak olyanok, akik elmondták, hogy ez a 30 ezer forint nekik most nem fér bele.

A cikk elején a lejátszás ikonra kattintva elsőként meghallgathatják Zeller Juditnak, a TASZ magánszféraprojekt-szakértőjének álláspontját az ügyről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép:

Esti gyors
2021. augusztus 03., kedd 18:35
Műsorvezető: Kárpáti Iván