„Klubrádió
Reggeli gyors

"A kormány figyelmen kívül hagyja a jog elemi logikáját a veszélyhelyzet ügyében"

4/05/2021 10:38

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Miközben a teraszok és a vendéglátóhelyek kinyithatnak, a tüntetéseket továbbra sem engedélyezi a kormányzat. Kovács Ágnes, az Eötvös Károly Intézet kutatója szerint Irracionálisak a kormányzat járványügyi intézkedései és ellentmondanak a jog elemi logikájának.

2021. május 04. Reggeli gyors - részlet 21.05.04. Kovács Ágnes
09:04
00:00

Sörözni és meccset nézni nagy tömegben is szabad, tüntetni azonban még biztonságosan is tilos – olvasható az Eötvös Károly Intézet honlapján.

A Fidesz-KDNP kormány a rendkívüli jogrendet elsősorban nem a járvány elleni védekezésre, hanem saját hatalmának megerősítésére használja. Ezt mutatja, hogy döntések sora született, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a járványkezeléshez, hanem a politikai ellenzék hatékony működésének akadályozását, a politikai és civil ellenőrzés különböző formáinak elfojtását, valamint a nem kormánybarát csoportok emberi jogainak indokolatlan korlátozását szolgálják.

Koronavírus - Orbán Viktor az akciócsoportok vezetőinek jelentésén
 
Operatív törzsFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

Irracionálisnak tartja a kormányzat a veszélyhelyzettel kapcsolatos kommunikációját Kovács Ágnes a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó törekvések tükrében. Az Eötvös Károly Intézet kutatója szerint az ezt biztosító rendeleteket jogilag igazolhatatlan javaslatban nyújtja be a kormány. A politikai berendezkedést, amely ezt a gyakorlatot lehetővé teszi Kovács autokratikus legalizmusnak nevezi. Olyan autokráciáról van szó, amely azonban ragaszkodik a jogi formákhoz. A súlyosan önkényes és jogfosztó kormányzati hatalmi érdekeket jogi úton érvényesíti.

Hozzátette, hogy a bíróságoknak maradt ugyan mozgásterük, de a kormány fokozatos korlátozása eredményeképp – függetlenségüket egyre inkább elveszítve – egyre kevésbé tudnak gátat vetni az önkényes törvénykezésnek.

Az igazi kérdés az, hogy mit tehet az egyszerű állampolgár, amikor súlyosan igazságtalan 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kovács Ágnessel
2021.05.04., kedd 7:47
Riporter: Dési János