„Köszönjük,
Reggeli gyors

"A könyvtárakat is öncenzúrára kényszerítik"

20/09/2021 09:34

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár a nagymarosi könyvtár a szabályoknak megfelelően tartotta polcain a Meseország mindenkié című könyvet, a polgármester feljelentések hatására eltávolítatta a kötetet. Demeter Áron, az Amnesty International szakértője szerint a lelkes jelentgetések eredményeként öncenzúrára kényszerülhetnek a könyvtárak.

2021. szeptember 20. Reggeli gyors - részlet 21.09.20. Demeter Áron
07:14
00:00

A Pest megyei Nagymaros könyvtárának polcairól távolították el a Meseország mindenkié című könyvet. A könyv miatt az olvasók tettek feljelenést, ami után a település független polgármestere, Heinczinger Balázs szedette le a polcról a mesekönyvet – írja az Index.

Nincs ilyen törvény, ami alapján nekem ezt le kellene szedni, más könyvtárakban, akár a budapesti Szabó Ervin Könyvtárban is a gyerekkönyvek között ott van ez a könyv, ezért tettem én is a gyerekkönyvtári könyvek közé” – mondta Jele Viktória könyvtáros a 444-nek. Ennek ellenére eleget tettek a polgármester kérésének.

Az eset kapcsán Demeter Áron megjegyezte, hogy ismét megjelent a házmesteri buzgalom, néhányan lelkesen jelentgetik a különböző, nekik nem tetsző dolgokat. Ez kifejezetten káros öncenzúrához vezethet, így adott esetben fontos irodalmak válhatnak elérhetetlenné a könyvtárakban is.

Az Amnesty International emberi jogi szakértője úgy véli, hogy a polgármester hivatkozása a gyerekvédelminek nevezett törvényre sántít, hiszen az az értékesítés módjáról szól, mely szerint nevelési és oktatási intézmény 200 méteres körzetében nem lehet forgalmazni ilyen típusú könyveket. Jelen esetben azonban szó sincs forgalmazásról, adásvételről, hiszen a könyvtár nem értékesíteni kívánta a könyvet, hanem kölcsönözte az olvasóknak. Ezt pedig az előírásoknak megfelelően tette. Könyvtárakra a kormányrendelet nem vonatkozik, mert  nem végez kereskedelmi tevékenységet.

Így Demeter jogellenesnek tartja, hogy Heinczinger leszedette a könyvet a könyvtár polcairól. Hozzátette, szerinte a könyvtár minden előírást betartva tartotta polcain a kötetet, tehát vizsgálat esetén sem juthatnak más következtetésre az illetékesek. Kérdéses azonban, hogy a kormányhivatal valóban erre a következtetésre jut-e. Abban az esetben a kormányhivatal döntésével szemben kell jogorvoslatot keresni.

Meseország Mindenkié
 
Meseország Mindenkié
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Demeter Áronnal
2021.09.20., hétfő 7:35
Riporter: Szénási Sándor