„Támogassa
Reggeli gyors

A jog egy daraboló bárd, a TikTok-függőséget nem jogalkotással kell kezelni

13/04/2023 15:43

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Egyre több ország tiltja le a kormányzati dolgozók eszközein a TikTok használatát, mert nem tudni, milyen befolyása van a kínai kormánynak a platformra. A nemzetbiztonsági jellegű kockázatok mellett évek óta azzal kapcsolatban is egyre több az aggodalom, hogy milyen mentális hatást gyakorol a videómegosztó a fiatalokra. A tiltás ideig-óráig segít a nemzetbiztonsági kockázatok csökkentésében, de a fiatalok függőségén valószínűleg nem – mondta Ződi Zsolt jogász a Reggeli gyorsban.  

2023. április 13. Reggeli gyors - részlet Ződi Zsolt 2023.04.13.
12:14
00:00

Április elején Ausztrália is bejelentette, hogy betiltja a TikTokot a kormányzati eszközökön. Korábban az Európai Bizottság is megtiltotta a munkatársainak, hogy olyan eszközökön használják, amelyeken hivatalos alkalmazások vannak telepítve. Az elmúlt időszakban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Új Zéland is hasonló lépésre szánta el magát.

Itthon az LMP vetette fel a tiltás lehetőségét, igaz nem a kormányzati eszközökön, hanem a 18 éven aluliak körében – számolt be a 24.hu.

A TikTok vezetőjének meghallgatása az Egyesült Államokban
 
 Shou Zi Chew szingapúri vállalkozó, a TikTok videomegosztó applikáció elnök-vezérigazgatója a kongresszusi meghallgatásán, a Capitoliumban 2023. március 23-án.
 
Fotó: MTI/AP/Alex Brandon
 
 

Mi a baj a TikTokkal?

Valójában senki nem tudja, hogy kell-e félni a TikToktól – mondta Ződi Zsolt jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója a Reggeli gyorsban. Az egyik problémacsomag, hogy a platform használata nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet, a másik, hogy nem tudni, az elsősorban a fiatalok körében népszerű alkalmazás, a rövid videók naponta akár órákon át tartó pörgetése milyen mentális hatásokat vált ki, okoz-e függőséget. 

Ami a nemzetbiztonsági kockázatokat illeti: tisztázatlan a kínai kormányzat, illetve a kínai kommunista párt szerepe a platformban. A mára a világ öt legnagyobb közösségi médiás felülete közé tartozó TikTok tulajdonosa a ByteDance. A cég 60 százalékban különböző befektetési alapoké, 40 százalékban pedig az alapítók és mindenféle más kínai magánszemélyek a tulajdonosok. "Mindenki úgy sejti, hogy utóbbiakon keresztül a kínai kormányzatnak rálátása, befolyása lehet azokra az adatokra, amelyek a platformon keletkeznek" – mondta Ződi.

A tiltás ideig-óráig biztosan jó lehet ezeknek a nemzetbiztonsági kockázatoknak a csökkentésére a jogász szerint. Azon viszont nem segít, hogy fiatalok tömegei vannak ráfüggve, sőt, a szabályozás akár kontraproduktív is lehet – mondta Ződi.

Miután a TikTok sikeres lett a telefonra kitalált vertikális rövid videókkal, az összes nagy platform átvette a formátumot. Tehát biztos nem megoldás a tiltás, hiszen hamar betöltené az űrt egy másik alkalmazás – származzon az egy tech óriástól vagy egy új vállalattól – ami akár még több hátránnyal, de mindenesetre előre ismeretlen következménnyel járna.

"A jog egy daraboló bárd, egy nagyon erős gyógyszer, erős mellékhatásokkal. Tehát nem mindenre ez a jó eszköz" – mondta Ződi. A fiatalokon nem a kormányok, inkább a szülők tudnak segíteni: szelíd szabályozással, alternatív szórakozási formák felmutatásával, beszélgetéssel, felvilágosítással – véli a jogász.

 
Flickr
 

Egyáltalán megoldható a tiltás?

A tiltásnak technológiailag sokféle útja lehet, a kormányok kötelezhetik magát a TikTokot, hogy bizonyos régiókban ne szolgáltasson, a helyi internetszolgáltatókon keresztül is módjuk van erre, vagy magát az applikációt is letilthatják. Nincs száz százalékos módszer, de azért lehetnek olyanok, amelyek hatékonyak – magyarázta Ződi.

Ugyanakkor a tiltás szólásszabadság kérdés is, amit Amerikában például nagyon komolyan vesznek. Tehát annak ellenére, hogy "a kínai-amerikai kardozás részeként" a TikTok teljes tiltása is felmerült, ez nem lesz járható út – véli a jogász. Minél többen használnak egy platformot, annál nehezebb betiltani, ráadásul az USA-ban is rengetegen élnek abból, hogy a közösségi oldalra gyártanak tartalmat.

Évek óta zajlanak viták az oldalról, és szélsőséges álláspontok is megjelentek, Ződi szerint a demokratikus vitába belefér a tiltás gondolata is. "A nagyon vad ötleteknek erős demokráciákban úgyis át kell mennie különböző szűrőkön, mint például a bíróság, ami megakadályozza a megvalósulásukat" – mondta. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/interjú Ződi Zsolttal
2023.04.13., csütörtök 8:35
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János