„Klubrádió
Reggeli gyors

Rab: A TikTok a kezdetektől gátlástalanul gyűjt adatokat

24/03/2023 11:19

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"A TikTok a kezdetektől gátlástalanul gyűjt adatokat, akár a vágólapról, és az applikáció bezárása után is" – mondta Rab Árpád, hozzátéve, hogy kiterjedt és kimutatható adatgyűjtésről van szó. A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint azonban az amerikai Kongresszus energetikai és kereskedelmi bizottsága inkább politikai céllal hallgatta meg a kínai anyacég amerikai leányvállalatának vezetőjét.

2023. március 24. Reggeli gyors - részlet 23.03.24. Rab Árpád
06:36
00:00

Március 23-án az amerikai Kongresszus energetikai és kereskedelmi bizottsága előtt megjelent a TikTok amerikai vállalatának vezetőjét azzal kapcsolatban, hogy adatokat szolgáltathat a kínai anyacégnek. Shou Zi Chew kiberbiztonsági és adatszivárgási aggályokra reagált az amerikai képviselőház előtt.

Korábban a Biden-adminisztráció felszólította a TikTok tulajdonosait, hogy adják el részvényeiket, különben az alkalmazás betiltását kockáztatják. Washington szerint a TikTok nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, de nem egyszerű betiltani egy népszerű közösségi oldalt, melynek csak az Egyesült Államokban 150 millió felhasználója van.

Ezen kívül európai és amerikai közigazgatási szervezetek is kitiltották, vagy korlátozták szolgálati készülékeiken az alkalmazást.

A TikTok vezetőjének meghallgatása az Egyesült Államokban
 
Shou Zi Chew szingapúri vállalkozó, a TikTok videomegosztó applikáció elnök-vezérigazgatója a kongresszusi meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. március 23-án. A vezetőnek többek között arra kell válaszolnia a képviselőház kereskedelmi bizottsága előtt, hogy milyen kapcsolatban áll a kínai kormánnyal, milyen típusú adatokat gyűjt a felhasználókról, és azokkal mit kezd az alkalmazás. Minden bizonnyal faggatni fogják arról is, hogy ByteDance - a platform anyavállalata - alkalmazottai miért figyeltek meg több újságírót is.
 Fotó: MTI/AP/Alex Brandon
 

"A TikTok a kezdetektől gátlástalanul gyűjt adatokat, akár a vágólapról, és az applikáció bezárása után is" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Rab Árpád. A Budapesti Corvinus Egyetem docense hozzátette, hogy a program a telefon egyéb adatait is szkenneli. "Kiterjedt és kimutatható adatgyűjtésről van szó" – foglalta össze.

Shou Zi Chew természetesen azon az állásponton van, hogy cége nem küld adatokat Kínának, és Kína sem várja ezt el. Az azonban nem mindegy, hogy a kinyert adatokat melyik országban tárolják. Ez alapján lehet megítélni, milyen mértékik tekinthető nemzetbiztonsági kockázatnak.

Rab hozzátette, hogy a hasonló applikációkkal kapcsolatban – mint a Meta által tulajdonolt Instagram és Facebook – is felmerült a gyanú, hogy több adatot gyűjt be, mint amennyia hirdetések optimalizálásához indokolt volna. Ezeket azonban rendre hihető érvekkel cáfolják.

A szakember szerint a meghallgatáson elhangzottak alapján inkább politikai célokat szolgál a TikTok vizsgálata. Ezt arra alapozza, hogy a kérdések olyan egyszerűelk, mint hogy wifihez fordul-e az alkalmazás. (Bármely alkalmazás, amelyet mobilos áruházból töltenek le következésképpen használ wifit, vagy mobilnetet – a szerk.) Azt azonban Rab isfenntartja, hogy bizonyos szabályozás mindenképp indokolt lenne, ezekkel az adott esetben privát adatokhoz is hozzáférő programokkal szemben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rab Árpáddal
2023.03.24., péntek 8:33
Riporter: Szénási Sándor