„Klubrádió
Esti gyors

A járványkezelés sem rontott annyit a Fidesz népszerűségén, mint a Szájer-botrány

16/12/2020 22:56

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Medián legutóbbi felmérése szerint a Szájer-ügy miatt sok bizonytalan szavazóját vesztette el a Fidesz. Hann Endre a elemzőcég ügyvezetője szerint az egy tömbbe kényszerülő ellenzék így nagyobb támogatottságot élvez, mint a kormány. Két százalékkal több szavazatot kapott az ellenzéki közös lista, mint a Fidesz-KDNP lista.

2020. december 16. Esti gyors / részlet, Hann Endre 20.12.16.
07:36
00:00

A Medián korábbi felmérésében nem volt egyértelmű jele annak, hogy a kormány rossz járványkezelése miatt különösebben vesztett volna támogatottságából. A Szájer-ügy ellenben kétségtelenül sokakban keltett csalódást. A botrány után már többen szavaznának az ellenzékre, mint a Fideszre. Hann Endre az elemzőcég ügyvezetője elmondta, hogy két, egymáshoz nagyon közeli időben készíthettek felmérést.

A szokatlanul sűrű méréseket a botrány kipattanása indokolta. Utóbbi eredményei szerint az ellenzék népszerűsége meghaladta a kormányét. Ugyanakkor a szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a lemorzsolódott bizonytalan szavazók nem feltétlenül csatlakoznak az ellenzékhez. A 2 és félmilliós keménymagot a Fidesz magabiztosan meg tudja őrizni. Így feladata csupán annyi, hogy a párt nélküli szavazókat visszacsábítsa.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő illegális brüsszeli szexpartin vett részt, megszegve a szigorú járványügyi szabályokat és kábítószert is találtak nála. A szakember szerint a politikus „kilengése” azért bizonytalaníthatott el annyi szavazót, mert a másságot elutasító párt tagjaként képmutatónak ítélik magatartását.

A uniós forrásokért kötött kompromisszum – amit a kormány itthon győzelemként hirdet – valószínűleg visszacsábítja az elriasztott párt nélküli szavazókat.

Hann szerint az ellenzék megnövekedett népszerűségét kétségtelenül a pártok korábban nem tapasztalt egysége okozhatja. Két százalékkal több szavazatot kapott az ellenzéki közös lista, mint Fidesz-KDNP lista.

Az interjút a fenti leátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Szájer József weboldala

Esti gyors
2020.12.17 18:15
Riporter: Szénási Sándor