„1%
Galaxis kalauz

A Huxley-kód

24/06/2022 18:18

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Darwin evolúcióelméletétől a sorsörökségig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy mitől volt különleges a Huxley-család, és hogy jó sci-fit vajon csak tudós írhat-e.

2022. június 22. Galaxis kalauz (2022. június 22., szerda 15:00)
48:26
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A Huxley vezetéknév hallatán sokunknak a Szép új világ cím ugrik be. Pedig nem csak egy Huxley tette le a névjegyét. Az említett regény szerzőjének Aldousnak a bátyja, Julian zoológusként és az UNESCO első főigazgatójaként lett ismert. És 1887. június 22-én, vagyis most 135 éve született. A Huxley fivérek ugyan más-más területen alkottak maradandót, de a közös, biológiatudomány iránti szenvedélyük volt az, amely sikerre vitte őket. Hogy miként ösztönözték egymást, és hogyan alakították a világot a maguk eszközeivel, erről beszélgettünk a 186. epizód első interjújában Farkas Ákossal, az ELTE anglisztika tanszékének volt vezetőjével, nyugalmazott egyetemi docenssel.

A beszélgetésből kiderült, hogy míg Julian zoológusként, addig öccse, Aldous íróként lett ismert. A biológia iránti érdeklődésük pedig nemcsak, hogy fontos része volt a munkásságuknak, de mondhatni örökölték. Nagyapjuk, Thomas Henry Huxley biológus a darwini evolúció támogatója volt, és nem mellesleg nevéhez fűződik az agnosztikus szó megalkotása. Munkássága könnyen felismerhető unokái szakmai eredményeiben. Hogy ebben mennyi a genetika, mennyi a kijelölt út jól nevelt követése, persze nem tudható biztosan, de hogy választásainkban felmenőink korábbi választásai visszaköszönnek, nem ritka jelenség. Káplár Mátyás tanácsadó szakpszichológus többek között arról beszélt, hogy mind a pályaválasztásunkban, mind a párválasztásunkban felismerhető szüleink, nagyszüleink ízlése. Ugyanígy azok a problémák, amelyekkel küzdöttek felmenőink, számunkra is gondot okozhatnak, vagy legalábbis megoldandó feladatot jelentenek.

 
Thomas Henry Huxley és Julian Huxley gyerekként
 
 

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép:

Galaxis kalauz
2022. június 22., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes