„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

A krimitől a sci-fi-ig

6/02/2021 06:44

| Szerző: Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Radnóti Sándor esztétával a krimi műfajának történetéről, majd Kovács Tücsi Mihály íróval a sci-fi evolúciójáról beszélgetett.

2021. február 05. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. február 05., péntek 10:00)
86:32
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Radnóti Sándor elmondta, mindig is rajongója volt a kriminek, illetve a bűnügyi regénynek, és éppen 50 éve ő írta az első szócikket az irodalmi lexikonba a műfajról. Arról is mesélt az interjúban, hogy mitől lehetnek eltérőek az egyes írások, ha végeredményben mindegyik középpontjában egy bűncselekmény áll.

Radnóti Sándor
 
Fotó: Arató András 
 

Az esztéta elmesélte, hogyan alakult át a krimi megítélése az évszázadok folyamán. Míg korábban nem csak írni, de olvasni is szégyen volt ezt a „ponyva” műfajt, mára ízléses kiadásban jelennek meg a szépirodalmi igényű krimik. Nem szólva arról, hogy amelyeket korábban könnyed szórakozásnak neveztek, az mára klasszikus lett. Mert bár Agatha Christie-t és Raymond Chandlert a maga korában is szerették, mostanra váltak igazán kultikus írókká.

Radnóti Sándor elmondta, mára igazán nagy divatja a skandináv kriminek lett, közülük is kiemelte Jo Nesbo-t, akit a műfaj legjelesebb képviselőjének tart. Hozzátette, azt érdemes megjegyezni, hogy a szerzők között több a nő.

 

 

 

 

Egy fantasztikus téma

A műsor második félórájában már a sci-fi volt a főszerepben. Kovács Tücsi Mihály író már gyerekkorában „megfertőződött” a műfaj imádatával, amiért többek között Pirx kapitány a felelős, majd jött a Galaktika magazin.

Tücsi nem csak rajongó, hanem maga is szerző, több sci-fi novellája jelent már meg, és lelkesen vizsgálja a műfaj alakulását. Elmondta, ha első sci-fi szerzőt kellene választani, akkor ő Jules Verne-t mondaná, de hozzátette, ez olyan kérdés, amivel a műfaj rajongóit könnyű összeugrasztani.

Kovács Tücsi Mihály nem csak az irodalmi előzményekről, hanem a filmes és tévés megvalósítások kulisszatitkairól is mesélt. Többek között a Stra Trek-nek köszönhető teleportációról, illetve a szintén a sorozatnak köszönhető valós tudományos eredményről, a mobiltelefonról.

A beszélgetésből kiderült, hogy a sci-fi műfajának feltörése a második világháború után következett, amikor az egész világon nagy szerepet kapott a tudomány, majd az 50-es, 60-as években, amikor már konkrétan az űrutazás adott inspirációt a szerzőknek.

Tücsi elmondta, Asimov, Lem és Clarke klasszikussá válása egyrészt írói tehetségüknek volt köszönhető, másrészt a tudomány iránti kíváncsiságuknak. De az sem mellékes, hogy sokszor lelki, illetve filozófiai oldalról közelítettek egy fantasztikus témához.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ötös
2021.02.06. 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János