„Klubrádió
Reggeli gyors

"A határkerítésnek semmilyen visszatartó ereje nincs"

10/11/2023 12:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az embercsempészek teljesen kitapasztalták a határkerítésnél őrjáratozó rendőrök mozgását, és könnyűszerrel ki tudják játszani őket – véli Segesvári Csaba, az Átlátszó újságírója. Hozzátette, minden jel arra utal, hogy a politikai akarat hiányzik a kerítés megfelelő védelméhez.

2023. november 10. Reggeli gyors - részlet 23.11.10. Segesvári Csaba
12:41
00:00

Csoportokban vonuló határsértők, egyre erőszakosabb embercsempészek – erre panaszkodtak az Átlátszó stábjának az ásotthalmiak. Kivágott kapu a kerítésen, roncsautók az út mentén, erdőket borító szemét, pofátlan és agresszív embercsempészek – így lehet most leírni azt, mi történik a szerb határnál Csongrád-Csanád vármegyében. A kerítésen akkor érkeznek a határsértők, amikor a rendőrök éppen váltják egymást.

"Akármerre mentünk, mindenki azt mondta, hogy ez a fizikai akadály, amelyet 2015-ben felhúztak, már nem tölti be funkcióját" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Segesvári Csaba, az Átlátszó újságírója, hozzátéve, ez még nem jelenti azt, hogy az illegális határátlépőknek egyenes útjuk lenne így Nyugat-Európába, csak mert van birtokukban egy nagyobb karos erővágó.

A kerítést Magyarország területén telepítették, ebből következően a túloldala is még magyar terület, mert nem lehetett a két ország határára közvetlenül felépíteni. A jobbára betonhálóból felépített kerítést valaha elektromos érzékelők is figyelték, de ezeket több helyen megsemmisítették. Az embercsempészek számára nem jelent különösebb gondot több helyen is kaput nyitni. Mivel a kerítés védelmére kirendelt rendőrautók több mint félóránként jelennek meg. Ez több átlépési kisérletnek is lehetőséget teremt.

Segesvári azt is hozzátette, hogy a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőr szerint amióta ennyire lecsökkent a kerítés védelme – a kormány kivonta onnan a katonákat –, a csempészek teljesen kitapasztalták mozgásukat, és könnyűszerrel ki tudják játszani az őrjáratokat.

Mindezek alapján Segesvári érdekesnek tartja, hogy a magyar határon felállított kerítésnek lényegében semmilyen visszatartó ereje nincs, ahhoz képest, amit a magyar kormány hangoztat, miszerint ők védik meg Európát. Pedig állítása szerint lehetőség lenne rá, példaként említette a Szabadkánál felsorakozó szerb katonákat – Szerbiában választás közeleg –, akiknek megjelenésével az ilyen jellegű határterületi mozgások megszűntek. "A politikai akarat hiányzik" – vonta le következtetését Segesvári.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Segesvári Csabával
2023.11.10., péntek 7:32
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert