„Támogassa
Megbeszéljük...

A nemzetbiztonsági bizottság elnökének szeme láttára jutott át egy csapat ember a határkerítésen

2/11/2023 21:13

| Szerző: Klubrádió

A jobbikos Sas Zoltán elmondta, ahogy nézték a kamerarendszert a déli határon, a szeme előtt jutott át 20 másodperc alatt 18 ember a kerítésen. Hozzátette, maga a kerítés is nagyon rossz állapotban van. Molnár Zsolt, a bizottsága MSZP-s tagja szerint ezt a helyzetet a szerb állammal közösen lehet csak megoldani.

2023. november 02. Megbeszéljük / részlet, Sas Zoltán (23.11.02.)
08:54
00:00

A most Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kérésére nyilvánosságra hozott magyar titkosszolgálati jelentés szerint a tálib kormány titkosszolgálata közvetlenül irányítja a Vajdaság területén működő afganisztáni embercsempész csoportokat. Ebben azt is elismerik, hogy a déli határzár „rendszere támadhatóvá vált”.

Sas Zoltán, a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a Megbeszéljük adásában arról beszélt: a jelentés legfontosabb üzenete, hogy az Izraelt ért súlyos terrortámadás után különösen nem szabad félvállról venni a radikális, szélsőséges szervezetek fenyegetőzését, ráadásul Izrael futballcsapata nemsokára Magyarországon lép pályára.

Bízik benne, hogy ennek a jelentésnek nem az lesz a vége, mint a korábbi esetekben, amikor feloldották a titkosítást, és a kormánypárt „politikai kommunikációs bombává” silányította az ügyet, csak a saját pillanatnyi érdekei szolgálatába állítva, mert van benne, amit komolyan kell venni – közölte.

Sas Zoltán beszélt arról is, hogy tízezres nagyságrendben vannak azok, akik átjutnak Magyarországon. Jelezte, közöttük is sokan áldozatok, az igazi bűnözők az embercsempészek, emberkereskedők. A határátlépők legtöbbször nem is követnek el erőszakos cselekményeket a határátlépéskor – tette hozzá.

A bizottság elnöke a múlt héten leutazott a határra; azt mondta, ahogy nézték a kamerarendszert, a szeme előtt jutott át 20 másodperc alatt 18 ember a kerítésen. Közölte: gyakorlatilag annyit lehetett látni, hogy egy ember odaállt a kerítéshez, amit valószínűleg már korábban átvágott, kihajtotta, egy másik beszaladt, a második kerítést is kivágta, kihajtotta, majd a két csempész visszament a szerb területre, a többiek, a 18 ember pedig elindult szaladva a magyar oldalra. A rendőrök elkezdték az intézkedést, de elmondták, hogy ha nem találják meg őket, akkor valószínűleg a közelben már vár rájuk egy csempészautó, amely Szlovákia vagy Ausztria felé megy velük.

Kitért arra is: a magyar kormány kiengedett majdnem másfél ezer elfogott és jogerősen elítélt embercsempészt, akiről nem lehet tudni, hol van és mit csinál. Ezt elképesztő dolognak és rossz üzenetnek nevezte a rendőrök és a jogalkalmazók felé is; „ezért dolgozzanak”? – tette fel a kérdést a jobbikos politikus. Szerinte arányaiban gyakorlatilag már ugyanannyi embercsempészt engedtek ki, mint amennyi határvadász van.

Hozzátette: nekik is megmutatták felvételeken, hogy a büntetés-végrehajtási intézet munkatársait és a fogvatartottakat is megtámadják, akik javítják a kerítést, ezért is van nagyon rossz állapotban a határzár. A Jobbik javaslata, hogy ezekre a feladatokra felkészített határőrségre lenne szükség, európai bérekkel – ismertette Sas Zoltán.

Ugyanerről a témáról kérdeztük a műsorban Molnár Zsoltot, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s tagját, aki egyebek mellett arról beszélt: a jelentés szerint Szerbia mintha későn és nem megfelelő erővel reagált volna erre a helyzetre. Szerinte van itt egy ki nem mondott érdekellentét: a balkáni országok abban érdekeltek, hogy ne váljon gyűjtőtáborrá a területük, az európai uniós országoknak pedig az az érdekük, hogy csak azok jöjjenek át, akik valódi menekültek, a többiek várakozzanak kívül. Ez az érdekellentét visszatükröződik a jelentésben, ennek alapján kell értékelni, hogy Szerbia mit tesz ebben a kérdésben. A helyzet „tüneti kezelése” elsősorban a szerb belbiztonsági, rendvédelmi erőktől függ – jelentette ki.

2023. november 02. Megbeszéljük / részlet, Molnár Zsolt (23.11.02.)
08:36
00:00

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Megbeszéljük...
2023. november 02., csütörtök 16:10-20
Műsorvezető: Bolgár György