„Klubrádió
Hetes Stúdió

A határ a jelen és a történelemmé válás közt

14/10/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió

A Hetes Stúdió adását Dési János vezeti, a szerkesztővel, Csernyánszky Judittal a következő témákat ajánlják a figyelmükbe.

2023. október 14. Hetes Stúdió-részlet (2023.10.14. Ajánló)
02:02
00:00
Az elmúlt hét drámai fordulatot hozott Izrael életében a Hamász kíméletlen terrorista akciói, a brutális mészárlások nyomán. Izrael az Egyesült Államok támogatását maga mögött tudva válaszcsapásra készül. Mire számíthatunk? – erről kérdezzük Csepregi Zsoltot, közel-keleti szakértőt.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
Gáza 23.10.09.
 
Gáza, 2023. október 9. Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 700 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 493, a sebesülteké meghaladja a 2700-at. MTI/AP/Hatem Musza
Fotó: Hatem Musza
 

Túlélésre játszik a magyar kormány, hogy az uniós választásokig megússza a jogállami, kötelezettségszegési és 7-es cikkelyes eljárásokat. A felelősségrevonást. Ez az egyik központi témája volt az idén harmadszorra megrendezett, kétnapos Budapest fórumnak, ahová kiválóbbnál kiválóbb külföldi politikusokat és politológusokat hívott meg a fővárosi vezetés. Az EU magyar jelentéstevőjével, Gwendoline Delbos-Corfielddel, és az uniós jogi értékelések egyik szakírójával, egyetemi professzorral, John Morijnnal készített interjút Csernyánszky Judit.

 
Gwendoline Delbos-Corfield a Pride-on
 
Gwendoline Delbos-Corfield, az EU magyarországi raportőre// MEP (Member of European Parliament) - Rapporteur, of Hungary és Csernyánszky Judit riporter
Mátyus László
 

Az oroszok ukrajnai háborúja, és most Izrael is írja történelmünket. De hol van a határ a jelen és a történelemmé válás között. Többek között ez is témája a ma kezdődő Történelem Tanárok Egylete által rendezett hétvégi konferenciának. Az elnököt, Miklósi Lászlót kérdezzük az iskolákba politikaként megjelenő átalakuló történelemszemléletről.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének vezetője
 
Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének vezetője
Fotó: Selmeci János / Klubrádió
 

Évről évre szűkíti az Orbán-rendszer az önkormányzatok mozgásterét, centralizációra törekszik itt is. A jövő évi önkormányzati választás nemcsak ezért, de uniós parlamenti választás miatt is nagy kihívás mind a politikusok, mind a választók számára. Az önkormányzatok elvesztésével minden bizonnyal borítékolható a következő magyar parlamenti választások eredménye is. Ezekre is figyelmeztetett a Republikon Intézet felvetette ezeket a kérdéseket a héten szervezett pódiumvitán, ahol Kárpáti János járt.

 
Hetes F. Szabó Emese
 
Hetes stúdió - Megbeszéljük a hetet: Bolgár György, Herskovits Eszter, F. Szabó Emese, Csernyánszky Judit és Dési János, 2023. október 14.
Fotó: Mátyus László
 

Műsorunk második felében megbeszéljük a hét legfontosabb eseményeit F. Szabó Emesével, a Magyar Narancs újságírójával, Herskovits Eszter kollégánkkal és természetesen Bolgár Györggyel. A műsor 2. óráját megnézhetik a Klubrádió YouTube-csatornáján szombaton este 6-tól. A teljes adás pedig a Klubrádió honlapján visszahallgatható.

Várjuk önöket a stúdióba!

Hetes Stúdió
2023. október 14. szombat 15:00
Szerkesztő: Csernyánszky Judit