„1%
Reggeli gyors

A hajléktalanszállón együtt kertészkedünk

20/06/2022 15:00

| Szerző: Klubrádió

"Gyomlálás közben a saját gondolataival is jobban el tud dolgozgatni az ember" – mondta Balassa Betti, a Budapest Bike Maffia Kertek projektjének vezetője a Reggeli gyorsban.

2022. június 20. Reggeli gyors - részlet 22.06.20. Balassa Betti
00:00
00:00
"A legutóbbi hajléktalantörvény bevezetése annyira felháborított, hogy úgy éreztem, szembe kell mennem vele a magam módján. A kert sok mindenre jó eszköz, ezért kitaláltam, hogy szociális kertet akarok létrehozni hajléktalanoknak, hogy ne lehessen őket az utcáról börtönbe vinni. Hosszas keresgélés után rá kellett döbbennem, hogy a Bike Maffia Seeds4Hope programja az egyetlen ma Magyarországon, ami közel hozza a hajléktalanokat a kertészkedéshez, így felvettem a kapcsolatot a projektvezetőkkel, akik megörültek a kertészeti tudásomnak. Pár hét múlva már közösen terveztük a raklapágyásokat, workshopot tartottam az önkénteseknek a magok vetéséről és a palántanevelésről, a szállókon pedig már együtt kertészkedtünk. Így lettem a projekt kertészeti koordinátora 2019-ben"mesélt egy interjúban magáról és a kezdetekről Balassa Betti.

"A hajléktalanszállókon jellemző folyamatos fluktuáció sem tartja vissza a lakókat attól, hogy beálljanak néha kertészkedni, akik a kertek életébe becsatlakoznak, elfogadják, hogy az közös lesz. Volt olyan lakó, aki azt mondta, hogy nem tudja megvenni a zöldséget, ezért amíg itt lakik, szeretne termeszteni, és kapni egy saját parcellát, amit meg is építettünk" – mondta az önkéntes kertész. Hozzátette, hogy van olyan szálló, ahol jutalmazásszámba megy, hogy valaki egyáltalán dolgozhat (például a józanabb életvitellel lehet ezt kiérdemelni), sőt van olyan hely, ahol egyenesen a szociális munkások kérték, hogy létesítsenek nekik kertet, mert szeretnék a konyhára bevinni a terményeket.

Balassa Betti elmesélte, hogy a hajléktalanellátásban egyre jobban elterjed ez a műfaj, de szeretnék, ha ezek a terápiás kertek megvalósulnának az idősek otthonaiban, egy kórház adott területén vagy akár gyermekotthonokban is. "Nagyon sok olyan közintézmny van, ahol – nem is feltétlenül élelmiszerellátási, de – terápiás célból lenne erre igény" – mondta az aktivista. Fontos azt is megemlíteni, hogy ma már nem vállalnak el úgy közösségi kertkialakítást, illetve fenntartást, hogy ne lenne legalább egy szociális munkás, aki a kert életében folymatosan jelen lenne, aki felvállalja a koordinálás feladatát.

"Le kell ahhoz kicsit lassulni, hogy a kertben hatékonyan tudjunk tevékenykedni. Ott kissé lecsendesedik az ember, például gyomlálás közben a saját gondolataival is jobban el tud dolgozgatni. Ez a tevékenység stresszlevezetésre is tökéletesen alkamas, amit esetleg egy hajléktalan szállón más formában nem is tud megélni. A konkrét zöldségtermesztésen kívül az is sokat jelent a lakóknak, hogy munka közben észrevétlenül is rengeteget beszélgetnek egymással. Van, akit nem is annyira a tevékenység érdekel, hanem az, hogy valaki meghallgassa a problémáikat" – mondta Balassa Betti, a Budapest Bike Maffia Kertek projektjének vezetője.

Reggeli gyors / interjú Balassi Bettivel
2022. június 20., hétfő 08:33
Műsorvezető: Szénási Sándor