„Klubrádió
Eurozóna

A háborúkat megnyerik, a békét elveszítik

17/01/2020 16:39

| Szerző: Klubrádió

Putyin időről időre megpróbálja megújítani Oroszországot, valami hasonlóra készül most is, amikor már az utódlással kell foglalkoznia.

2020. január 17. Eurozóna - részlet 20.01.17. Sz. Bíró Zoltán
14:34
00:00

Oroszország lemaradt a világ centrumától, ha az utolsó öt évet nézzük, akkor a globális átlagnál 50 százalékkal kisebb mértékű a gazdasági növekedés. Vlagyimir Putyin időről időre megpróbálja leküzdeni a kihívásokat, megújítani az országot, behozni a lemaradást. Regnálásának első 8 éve sikeres is volt, a közelmúlt történelmének talán legjobb időszaka – mondja Sz. Bíró Zoltán történész, az ország szakértője. Nem véletlen, hogy jó ideig nagy arányú volt az elfogadottsága, erős volt a bizalom iránta.

2024-ben lejár az elnök mandátuma, az alkotmány értelmében nem indulhat újra a posztért, előtérbe került tehát az utódlás kérdése. A hatalom megtartása miatt nagyon fontos, hogy a váltás milyen mértékű népszerűség és támogatottság mellett történik meg. Putyin tehát készül. Már hagyomány, hogy az elnök az év elején számvetést készít és vázolja terveit. Már legutóbb is tett utalást szociálpolitikai intézkedésekre, idei beszédében pedig ismertette alkotmánymódosítási elképzelését, és bejelentett egy szociálpolitikai csomagot, amellyel megváltoztatná a kedvezőtlen demográfiai trendet is. Már ez feltűnést keltett, de az még inkább, ami utána jött, ugyanis lemondott a Medvegyev vezette kormány.

A Putyin által kiszemelt új kormányfő korábban az adóhatóságot vezette. Mihail Misusztyinról a közvélemény nem sokat tud. Egyébként egy derék bürokrata, modernizálta az adóhatóságot, időnként együtt jégkorongozik az elnökkel. Azt tehát nehéz megmondani, hogy képes lesz-e ellátni a feladatot, azaz megfordítani a folyamatot, Oroszország ugyanis a 2012 óta lejtmenetben van.

Valahogy úgy alakult, hogy a háborúkat -ha óriási emberáldozatok árán is- sorra nyerik az oroszok, de a békét mindig elveszítik. Így a világtól lemaradtak, például az tűzték ki célul, hogy a szegénység arányát 6-7 százalékra leviszik, de az ennek még mindig a duplája. Modellváltásra lenne szükség, ám a politikai elit, az érdekcsoportok önzése ezt nem engedi.

Putyin most mindenesetre az egész politikai berendezkedést átalakítja, ebben biztosan segíteni fog neki a lemondott miniszterelnök. Medvegyevvel gáláns volt az elnök, kreált egy pozíciót, ami azt jelenti, hogy az exkormányfő közvetlenül Putyin alatt fog dolgozni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Eurozóna
2020.01.17. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter