„Klubrádió
Reggeli gyors

A gyermeküket egyedül nevelő nők magányossága

15/02/2022 13:06

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon a gyermeket nevelő háztartások közel egynegyede egyszülős. Az anyagi jellegű problémáik mellett a társas kapcsolatoktól való elszigetelődéssel, és a magányosság érzésével is gyakorta kell megküzdeniük. Monostori Judit volt a Reggeli gyors vendége.

2022. február 15. Reggeli gyors - részlet 22.02.15. Monostori Judit
09:52
00:00
Monostori Judit, a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa elsősorban azért választotta kutatása témájául ezt a területet, mert ma Magyarországon a gyereküket egyedül nevelő szülők közül tízből kilenc nő, másrészt pedig azt gondolja, hogy teljesen más lehet a férfiak és a nők magányosságérzése. A férfiakra sokkal jellemzőbb, hogy megözvegyülés miatt válnak egyszülős családokká. "Nem azért nem vizsgáltam a férfiakat, mert nem fontosak és kevesen vannak, hanem mert nagyon nehéz olyan adatokhoz hozzáférni, ami erről a viszonylag kicsi populációról hiteles információkat nyújthat" – mondta a kutató.

Fotó: Pixabay
 

Monostori beszélt arról is, hogy 2022-től módosították a polgári törvénykönyvet, és az új rendelkezés szerint ha elválnak a szülők – az eddigi gyakorlattal szemben – akár csak az egyik szülő kérésére is elrendelhető a váltott gondoskodás, azaz, hogy a gyermek idejének egyik részét az egyik, másik részét a másik szülőnél töltse. A nemzetközi tapasztalatok alapján ettől a hazai szakemberek is azt várják, hogy meg fog emelkedni azoknak a családoknak az aránya, ahol váltott gondoskodás lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy az egyszülős családok aránya pedig csökken.

Ez az új rendelet a szülők magányérzésén is segíthet, mivel a szülők külön-külön ugyan, de minden második héten rendelkeznek szabadidővel, a barátaikkal is tudnak kapcsolatot tartani, könnyebben tudnak újabb párkapcsolatot kialakítani, akár új családot is létesíteni, ami a szülők jólléti szintjét is megemelheti – tért rá a kutatásra Monostori Judit.

"Még ha a külön élő szülővel jó is a kapcsolat, de egyedül nevelünk egy gyereket, a szülő szempontjából ez mégis azt jelenti, hogy egyedül vagyok, nincs segítő társam, nincs velem a gyerekem apja vagy anyja. Természetes, hogy nagyobb azoknak az aránya, akik magányosnak érzik magukat, mint ahol párkapcsolatban nevelnek" – mondta a kutatóintézet munkatársa. Hozzátette azonban, hogy ezen a helyzeten nagyon sok társadalmi szintű intézkedés javíthatna, ugyanis Magyarországon rosszabbak a számok, mint azokban az országokban, ahol "európaibb" a társadalmi berendezkedés.

Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Monostori Judittal
2022. február 15., kedd 08:48
Műsorvezető: Dési János