„Klubrádió
Galaxis kalauz

A Furcsa pártól a Tisza-tóig

29/08/2020 10:38

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Neil Simon művei jelentik a legjobb példát az igényes szórakoztatás műfajára. Ezt hamar felismerte Hollywood. Innen indultunk.

2020. augusztus 26. Galaxis kalauz (2020. augusztus 26., szerda 15:00)
48:00
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes

A Galaxis kalauz 102. epizódja a hazai természetes vizek élővilágáig vezetett, de egészen máshonnan indult – ahogyan azt megszokhatták. A színházból, pontosabban a Broadwayről. Két évvel ezelőtt, augusztus 26-án, 91 éves korában hunyt el Neil Simon amerikai színpadi szerző, akinek olyan klasszikus vígjátékokat köszönhetünk, mint a Napsugár fiúk vagy a Mezítláb a parkban. Természetesen még számos mű kötődik a nevéhez, de már ebből a kettőből is tudható, hogy olyan alkotásokkal örvendeztette meg a világot, amelyek mindig többet adtak puszta szórakozásnál. Neil Simon művei jelentik a legjobb példát az igényes szórakoztatás műfajára. Ezt hamar felismerte Hollywood is, és vászonra vitték legsikerültebb munkáit, amelyek így még szélesebb körben tették ismertté az írót. 4-szer jelölték Oscar díjra, ebből a Furcsa pár, illetve a Hölgyem, Isten áldja című vígjátékok forgatókönyvéért. Mindkettők különben Herbert Ross rendezte. A színdarabokról, a filmekről, és persze magáról a legendás szerzőről, Neil Simonról beszélgettünk László Ferenc kultúrtörténésszel.

Az interjúból az is kiderült, hogy milyen írói munka fűzte a bátyjához Simont, kikkel kezdte a pályáját, és milyen műfajok keveredéséből jött létre egyéni stílusa.

És ahogy a könnyed nem feltétlenül könnyű, úgy nem csak az lehet nagy kihívás, ami méreteiben is óriási. Sőt. Van, hogy attól nehéz létrehozni valamit, hogy egészen pici. Ebbe az irányba folytatta útját a Galaxis kalauz, és beszélgettünk egy türelemüveg készítővel. Balogh Zoltán elmondta, hogy hajó makettekkel kezdte, majd később döntött úgy, hogy azokat palackban állítja össze. Később pedig már komplett élőképeket is alkotott üvegbe zárva.

A hajók után pedig megvizsgáltuk hazánk különleges vízi világát. Szendőfi Balázs természetfilmes, halkutató nem csak arról beszélt, hogyan történik egy víz alatti forgatás, de arról is mesélt, hogy ő maga miért és mikor kezdett el a hazai halfajok iránt érdeklődni. Az interjúban azt is elmondta, hogy éppen új filmjén dolgozik, de emellett a tudományos munkát is folytatja, amivel egész filmes pályája elindult.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Google.

Galaxis kalauz
2020.08.26. 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes