„Klubrádió
Esti gyors

A forint marad a mostani sávban

25/09/2020 00:55

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Hosszabb távon is marad az árfolyam, vagyis egy euróért 350-380 forintot kell majd adni – erre számít az Equilor.

2020. szeptember 25. Esti gyors - részlet 20.09.24. Varga Zoltán
06:27
00:00

Csütörtökön –kisebb ingadozásokkal- 364 forintot kellett adni egy euróért. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank lépése, amellyel megemelte az egyhetes betéti kamatot, tulajdonképpen hatott a piacra, mérsékelte az eladói nyomást. Nem túl jelentős emelésről van szó, a 0,6 százalékos szintről emeltek 0,75 százalékra, ám a piac számára ez elég erős üzenet volt. Hatott a piacra az is, hogy az MNB közölte: az árstabilitás a fő cél, meg akarják tartani az infláció szintjét, illetve elejét kívánják venni az emelkedésének.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint nem arról van szó, hogy egy kamatemelési ciklus kezdődne. A jegybank valószínűleg nem nyúl az alapkamathoz, inkább rugalmasabb eszközöket alkalmaz a jövőben is. Rendkívül bizonytalan a helyzet. Sok függ a koronavírus-járványtól, pontosabban annak lefolyásától. Kérdés, hogy milyen gyorsan tud magához térni Európa és Amerika gazdasága. Az Amerikai Egyesült Államokban megtartandó elnökválasztás eredménye is hatással lesz a világ gazdaságára, pénzpiacára.

Mindezek ellenére Varga Zoltán szerint arra lehet készülni közép, sőt hosszabb távon is, hogy az euró-forint árfolyam a 350-380-as sávban mozog majd. A közeljövőben várható még egy mélypont, de a tendencia egyértelmű.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020.09.24. 18:00
Műsorvezető: Dési János