„Klubrádió
Esti gyors

A Fidesz 35 éve - Kárpáti János jegyzete

30/03/2023 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

"Az eltelt három és fél évtized alatt a Fidesz látványosan hűtlenné vált az alapításakor hangoztatott gondolatokhoz. (...) a párt jelenleg a magyar szélsőjobboldali nacionalizmus fő ereje, annak elnöke, Magyarország éppen csak meg nem koronázott kormányfője pedig az illiberális demokráciaként emlegetett fából vaskarika feltalálója."

2023. március 30. Esti gyors-részlet (2023.03.30. Kárpáti János jegyzete)
02:28
00:00

Harmincöt évvel ezelőtt hozták létre a Fideszt diákok, fiatal értelmiségiek. Az elnevezést, amely egyfelől latinul hűséget jelent, másfelől a Fiatal Demokraták Szövetségének a mozaikszava, bizonyos Sztilkovics Szávó főiskolai hallgató felvetésére fogadták el, miután úgy döntöttek, hogy a szocialista szó nem kap helyet a névben, még porhintés céljából sem.

Az eltelt három és fél évtized alatt a Fidesz látványosan hűtlenné vált az alapításakor hangoztatott gondolatokhoz. Vezetői megöregedtek – ez az egyetlen olyan dolog, amiért nem jár nekik szemrehányás – viszont az már sokat mond, hogy a párt választói bázisát leginkább az idősek adják. Aki ma Magyarországon fiatal és demokrata, az igazából csak akkor fideszes, ha hűtlen önmagához, akár családi hagyománytiszteletből, akár azért, mert valamiből meg kell élni.

A szerb származású alapító tag ötlete nyomán elnevezett párt jelenleg a magyar szélsőjobboldali nacionalizmus fő ereje, annak elnöke, Magyarország éppen csak meg nem koronázott kormányfője pedig az illiberális demokráciaként emlegetett fából vaskarika feltalálója.

Ez a párt – friss közvélemény-kutatási adatok szerint – pillanatnyilag valamivel nagyobbat nyerne, mint amekkorát nyert az egy évvel ezelőtt tartott választáson. Igaz ugyan, hogy elkötelezett híveinek a számát érdemben nem gyarapította – legyen nekünk is egy kis örömünk -, ellenzéke viszont teljesen széttöredezett. Nem beszélve arról, hogy növekszik a Fidesz nacionalizmusát is keveslő Mi Hazánk és az értelmes közéletből való kiábrándulás fokmérőjének számító Kétfarkú Kutya népszerűsége.

Olybá tűnik, mint ha Magyarországon nem érvényesülne az a tétel, hogy a kormány politikai népszerűsége alapvetően a gazdaság alakulásától függ. Vagy lehet, hogy csak túl hosszú a reakcióidőnk? Mindent ki kell várni? Nem hiszem. A fiatal demokratáknak nem lehet azt mondani, hogy üljenek nyugton a fenekükön. Ha bármire emlékezni érdemes a 35 évvel ezelőtti Fideszből, akkor talán ez az.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2023 március 30-ai adásában hangzott el.