„Klubrádió
Café Péntek

A felejtés gyilkos dolog

30/09/2022 13:44

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Különösen tartalmasra sikeredett a szeptember végi Café Péntek, olyan megszólalókkal a műsorban, mint Tóth Krisztina, Nádas Péter, Gárdos Péter - és még sokan mások.

2022. szeptember 30. Café Péntek (2022. szeptember 30., péntek 20:00)
51:31
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
Ezen a héten a városban a könyvé a főszerep. Megnyílt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, elképesztő mennyiségű ás remélhetőleg minőségű új könyvvel. Szlovákia a díszvendég, az ő programjaik, de a többi is figyelemre méltónak ígérkezik. Először Gál Katalint, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökét kérdeztük, majd Tóth Krisztinával is beszélgettünk, aki megnyitotta az idei fesztivált.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitója
 
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitója
Fotó: Váradi Júlia / Klubrádió
 

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a három elhangzott beszéd – Tóth Krisztina megnyitó szövege, Háy János laudációja, amelyet a Nobel-díjas fehérorosz író Szvetlana Alekszijevics könyvdíjához mondott és Karácsony Gergely díjátadó beszéde – mennyire azonos dolgokról szólt, méghozzá a felejtés óriási veszélyéről és az emlékezés létszükségletéről.

"A felejtés gyilkos dolog" – mondta Tóth Krisztina – "a történeteknek épp az a céljuk, hogy az embereket szüntelenül emlékeztessék arra, hogy minden megtörtént már. Az író azáltal, hogy rögzíti a történeteket, a felejtés és az átmeneti memóriazavar ellen küzd. Ne engedjük meg magunknak, hogy újra és újra megtörténjék minden." A nagydíjas íróról, Szvetlana Alekszijevicsről azt mondta, ő beláthatatlanul nagy munkával folyamatosan rögzíti azokat a történeteket, amelyeket mindenki szeretne inkább elfelejteni. Föltépi újra és újra a sebeket. S ahogy Háy János is megerősítette, a sebeket ki kell tisztítani, mert elgennyesednek, mérgezővé válnak. A hosszú távú felejtésnek borzalmas következményei lehetnek. Most magunk előtt láthatjuk ezeket.

Nádas Péter – bármennyire nem látszik rajta –, nyolcvan éves. Nádas Péter Budapestje címmel rendeznek ünneplő eseményeket a Budapest Brand ötletei alapján. Gáspár Máté beszélt erről.

És még mindig Nádas. Az ő fotóiból nyílt kiállítás a Deák Erika Galériában, amelyet Mélyi József nyitott meg. Ő is és Nádas Péter is megszólalt a Café Péntekben.

Nádas Péter kiállítása
 
Nádas Péter kiállítása
Fotó: Váradi Júlia / Klubrádió
 

És adásunkkal egyidőben kezdődött a Kutatók Éjszakája. A Bölcsészettudományi Intézet ebből az alkalomból csodás ötletekkel állt elő. Erről kérdeztük Szilágyi Adriennt.

Végül pedig Gárdos Péterrel beszélgettünk Semmelweis Ignácról, akiről filmet szeretett volna csinálni, de végül könyv lett belőle.

Café Péntek
2022. szeptember 30. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia