„Támogassa
Esti gyors

A dollárpapáktól a dollárbaloldalig - Kárpáti János jegyzete

13/04/2023 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Nem Putyint szeretjük, hanem az amerikaiakat utáljuk a lelkünk mélyén, vagy annál valamivel feljebb, nem feltétlenül nagyon, de olykor nem is kicsit, néha magunknak be sem vallva.

2023. április 13. Esti gyors-részlet (2023.04.13. Kárpáti János jegyzete)
02:36
00:00

Baráti beszélgetések során tapasztalom, hogy az egyébként nyitott gondolkodású, a világot érteni akaró magyarok körében is egyre többen visszhangozzák: tűzszünetre, békére lenne szükség, csak hát ugye az amerikaiak…

Érdekes, a finnek nem felejtették el a Szovjetunió által 1939-ben ellenük indított háborút, a lengyelek nem felejtették el az 1940-es katyni vérengzést. Mi viszont elfeledtük volna a békekölcsönt, a békeharcot és legfőképpen 56-ot? Dehogy. Cavintonra itt nincs szükség. Nézzünk szembe önmagunkkal. Nem Putyint szeretjük, hanem az amerikaiakat utáljuk a lelkünk mélyén, vagy annál valamivel feljebb, nem feltétlenül nagyon, de olykor nem is kicsit, néha magunknak be sem vallva.

Minden irracionális, zsigeri ellenérzésnek van némi valós alapja. Tán csodáljuk, ámde nem szeretjük azt a fél kontinensnyi országot, amely, mint a korlátlan lehetőségek hazája, nagyjából a 19. és a 20. század fordulóján nyílt meg nagy tömegben a nincstelen magyar kivándorlók előtt. Azokkal, akik viszonylag megtollasodva jöttek haza, vagy azokkal, akik olyan fényképet küldtek magukról légipostával, amelyen böhöm nagy fecskefarkú autó mellett állnak laza testtartással – bár az a kocsi lehetett akárkié -, szóval velük nem mindig tudott mit kezdeni az itthoni közeg. Amerikás magyar. Az amerikai nagybácsi. Dollárpapa. Nem csöpögnek a jóindulattól ezek a szavak. Olyannyira nem, hogy innen már csak egy röpke ugrás a dollárbaloldal, amely azok zsoldjában áll, akik azt hiszik, a pénzükkel mindent meg tudnak venni.

Aztán az amerikai katona, aki egyik kezével lángot, esetleg napalmot szór, a másikkal rágógumit oszt a felszabadítottaknak, de az oroszok alól bezzeg nem szabadított fel minket. És most mégis itt van, ő a védelmezőnk, mert minket mindig meg akar védeni valaki. A nagyok játékszere vagyunk, és ez felháborító. Ne merjünk kicsik lenni, mert azt Kovács László mondta. Csakazértsem. És akkorának próbáljuk mutatni magunkat, hogy nevetségessé válunk.

Termékeny talajra hull a Kárpát-medencében az Amerika-ellenes gyűlölködés. Legyünk észnél.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2023. április 13-ai adásában hangzott el.