„Támogassa
Reggeli gyors

"A családbarát kormánynak a benzinkutasok családjait is segítenie kell"

23/02/2022 11:16

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az üzemanyagárak befagyasztásával járó problémák megoldását sürgeti a Független Benzinkutak Szövetsége. Az egyesület elnöke, Egri Gábor szerint a családbarát kormánynak a kis benzinkutak tulajdonosainak családjaira is gondolnia kell.

2022. február 23. Reggeli gyors - részlet 22.02.23. Egri Gábor
08:29
00:00

Megalakult a Független Benzinkutak Szövetsége egyesületi formában, és nyilatkozatot fogadott el az üzemanyagár-stopról – közölte a szervezet hétfőn. Egri Gábor, az egyesület elnöke szerint a szövetséghez folyamatosan csatlakoznak, jelenleg mintegy 300-400 benzinkutat üzemeltető 160 jogi személyiség tartozik hozzájuk, a magyarországi benzinkúthálózat mintegy 15 százalékát fedik le az ország egész területén.

Egri, az Envirochem (ENVIKÚT) Kft. ügyvezető igazgatója a Klubrádiónak azt mondta, már megjelentek ajánlatok a bajba jutott benzinkutak felvásárlására. A hétfői alakuló gyűlés ennek megfelelően nagyon feszült hangulatban telt, hiszen sokak számára a hatósági árstoppal nemcsak a megélhetésük került veszélybe, hanem életük munkája is. Ettől függetlenül a szövetség tagjai egyértelműen elkötelezett amellett, hogy a kormánnyal olyan megoldást találjanak, amely a benzinárstop okozta veszteségeket kárpótolja.

A probléma egyszerű, ha a beszállítók emelik az áraikat, a benzinkutak drágábban veszik az üzemanyagot, mint amennyiért értékesíteni tudják azt.

Az elfogadott nyilatkozat értelmében a szövetség "támogatja a kormány családpolitikáját, de nem a családok terhére". Az üzemanyagárstop 10 ezer család megélhetését érinti – idézte a nyilatkozatot. A szövetség nyilatkozatában kéri a hatósági ár törvényes képzését, ami biztosítja a családi vállalkozásaik megélhetését. Amely egyébként törvény szabta kötelessége lenne a kormánynak.

A felvásárlás sem oldja meg feltétlenül az ellátási problémát, ha a hatósági árak nem változnak.

Közgazdászként az is megjegyezte, hogy el kéne dönteni, milyen gazdasági modellt kíván a kormány követni, egy piacorientált, tisztességes versenyen alapuló modellt, vagy pedig monopol gazdaságot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Egri Gábor
2022.02.23., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre