„Klubrádió
Reggeli gyors

VOSZ: A kormánynak kéne kártalanítania a benzinkutakat

22/02/2022 14:18

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem az benzinárak hatósági szabályozásával, hanem benzinárstop felülvizsgálatának elmulasztsásával van igazán gond – véli Perlusz László. A VOSZ főtitkára szerint a kormánynak kompenzálnia kellene a kis benzinkutak veszteségeit.

2022. február 22. Reggeli gyors - részlet 22.02.22. Perlusz László
05:15
00:00

Autós demonstrációra készülnek és petíciót címeznek Orbán Viktornak a magánbenzinkutak üzemeltetői, ha holnapi tárgyalásukon sem történik előrelépés a kormánnyal – írta meg az ATV. Pénteken derült ki, hogy a bajba jutott benzinkutak hétfő délelőtt ülnek egy asztalhoz a kormánnyal. Az érintettek érdekeit a vállalkozók országos szövetsége képviseli. Az üzemeltetők a csődhullámot kerülnék el, miután a töltőállomások már többet fizetnek az üzemanyagért, mint amennyiért eladhatják azt.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Klubrádiónak azt mondta, többféle megoldást el tud képzelni, amellyel a benzinárstop miatt bajba került kis benzunkutak helyzetét javítani lehet. Nem nehéz meghatározni, mely kutakat érinti súlyosabban a rendelkezés, a nagy kutakat, amelyeknek nagyobb tartalékaik vannak, vagy a kisebbeket, amelyek nem feltétlenülk alkotnak nagyobb hálózatot, így tartalékaik sem elegendők ahhoz, hogy hosszú távon átvészeljék az árak befagyasztását. Így a kis forgalmú kutak számára indokoltnak tűnik kárenyhítő, vissza nem térítendő anyagi juttatást biztosítani. Hozzátette, nem az árak befagyasztása ellen tiltakoznak, hanem azok korrekt ellensúlyozása a cél.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a kőolaj ára elszabadult az ukrán krízis hatására, nagyon közel került a 100 dolláros hordónkénti ár, így ha tovább emelkedik a benzin ára, a benzinkutak novemberben meghatározott eladási ár mellett még nagyobb veszteséggel számolhatnak.

AA teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Perlusz Lászlóval
2022.02.22., kedd 7:40
Riporter: Dési János