„Klubrádió
Esti gyors

Alkotmányjogász: A bezinkutasok Strasbourghoz fordulhatnak

18/02/2022 19:15

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A benzinárstop csak az üzemanyagszolgáltatásnak csak az utolsó állomását, a benzinkutakat terheli – véli Karsai Dániel. Az alkotmányjogász úgy véli, a tulajdonjog sérelméről van szó, mely esetben az Alkotmánybíróságban kevésbé bízik, mint az Emberi Jogok Európai Bíróságában.

2022. február 18. Esti gyors - részlet 22.02.18. Karsai Dániel
10:18
00:00

Az elmúlt hetekben egyre több szakértő és szakmai szervezet is jelezte, hogy rengeteg üzemeltető fog becsődölni amiatt, hogy nem igazíthatja a világpiaci árakhoz a saját üzemanyagárait. Márpedig a kőolaj ára hihetetlen magasságokba szökött, valójában 520-550 forint közötti fogyasztói ár lenne indokolt. A shopokban kapott bevétel egyáltalán nem ellentételezi a veszteségeiket, sok szolgáltatónak nincs is ilyen. A Mol már korábban jelezte, hogy átvenné a nehéz helyzetbe kerülő kutak egy részét – írta meg az mfor.hu.

Karsai Dániel alkotmányjogász posztjában azt írta, a benzinkutat üzemeltetők komolyan elgondolkodhatnak arról, hogy Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) forduljanak. A szakember a Klubrádiónak azt mondta, mindenképp meg kell támadni a szabályozást az Alkotmánybíróságon is, ez azonban időbe telik. Meglátása szerint súlyosabb probléma is van, úgy látja, éppen az Ab számolta fel az alkotmányos tulajdonjogot Magyarországon. Ezért a fő irány Karsai szerint Strasbourg, ahol a joggyakorlat sokkal erősebb védelmet adhat. Az EJEB-nek jogában áll kártérítést megítélni tulajdonjog, szólás- és vallásszabadság, vagy más, az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott pontja ellen elkövetett sérelem esetében.

A benzinkutak annak a láncnak a végén van, amelyik az üzemanyagot biztosítja a lakosság számára, de az árstop terhét egyedül viselik, ezt pedig elfogadhatatlannak tartja Karsai. Különösen, hogy a járványügyi veszélyhelyzet miatt rendelettel határozták meg, aminek semmi értelme.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Karsai Dániellel
2022.02.18., péntek 18:35
Riporter: Selmeci János