„Klubrádió
Útszélen

A börtön ablakában

11/10/2020 07:47

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Korrupció, besúgás és erőszak a Kádár-kori börtönökben – miért akadályozták meg több, mint harminc éven át az erről szóló riportkönyv megjelenését?

2020. október 08. Útszélen (2020. október 08., csütörtök 15:00)
45:04
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

A szerző, Tódor János – aki dokumentatív tényfeltáró, szociografikus riportjaiért 2012-ben Pulitzer-emlékdíjat is kapott – a nyolcvanas években két évre még nevelői állást is vállalt Baracskán (vagy ahogy a börtönszlengben nevezik, a Bahamákon), hogy reális képet nyújtson a börtönéletről. Akkor azonban a készülő könyv nem jelenhetett meg, bár néhány folyóirat közölt belőle részleteket.

"Heringpénz" – a börtönszlengben ez a neve annak a kártérítésnek, amelyet a zsúfoltság miatt kapnak az elítéltek. Miért hergeli a közvéleményt a miniszterelnök az ország törvényeinek betartása ellen, miért tartanak egyre több embert rács mögött, miért akadályozzák, hogy az elítéltek sikeresen visszatérhessenek a társadalomba, és miért nem történt rendszerváltás a magyar büntetés-végrehajtásban? Ezeket a kérdések vitattuk meg Tódor Jánossal az Útszélen legutóbbi adásában.

Tódor János
 
Tódor János
 
Útszélen
2020. október 8. csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztő: Árva Brigitta