„Klubrádió
Reggeli gyors

24 év börtönben ártatlanul - egy sportoló mentette ki onnan – Zenés sporthírek M. Dénes Tamással

14/07/2020 11:38

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Talán már megszokták, hogy M. Dénes Tamás a sport világához kapcsolódó, de azon túlmutató hírekkel jelentkezik minden pénteken. A mostani története egészen hihetetlen: egy kosárlabdázó világsztár, Maya Moore, kiszabadított egy ártatlanul elítélt férfit az Egyesült Államokban.

2020. július 10. Reggeli gyors-részlet/ Zenés sport 2020.07.10.
06:43
00:00
Vikidál Gyulától hallják a Nyomorultak főcímdalát. Mert most egy rabnak és a megmentőjének történetét meséli el önöknek M. Dénes Tamás.

Az Egyesült Államokban az elmúlt héten rengetegen beszéltek róluk. Talán, mert sportoló ilyen különleges módon még soha nem segített egy bűnözőnek tartott emberen.

Szóval talán megbocsátják nekem, a történet a múlt csütörtökre nyúlik vissza, ugyanis akkor szabadult a börtönből az egyik főszereplő. A másik, a sport szempontjából jóval fontosabb protagonistája a történetnek nem más, mint Maya Moore.

Maya Moore mindent elért a kosárlabdában, amit lehetett. Olimpiai bajnok volt, világbajnok és a Minnesotával női NBA-győztes, többször is. A világ egyik legjobb kosárlabdázójának számít, az Euroligát is megnyerte egyébként a spanyol Ros Casares Valenciaval. A szerződéséért milliókat hajlandóak kiadni a klubok. Szóval sok fontos meccset nyert már meg életében, de a legfontosabbat valószínűleg múlt csütörtökön, amikor kiszabadította a börtönből Jonathan Ironst. Nem túlzás azt mondani, hogy ő szabadította ki, annyi munkája volt ugyanis benne az elmúlt években. Az afro-amerikai Jonathan Irons egy missouri börtönben töltötte 50 éves fegyházbüntetését.

Gondoljanak csak bele, 50 év. Ebből már 24 évet letöltött, ártatlanul. A vádirat ugyanis a következő volt: Az akkor 16 éves Jonathan Irons állítólag rátört és kétszer rálőtt egy Saint Louise-tól 45 perce található O’Fallon nevű faluban egy fehér háztulajdonosra, Stanley Stotlerre, aki akkor 37 éves volt. A 16 éves fiú hiába állította, hogy a közelében sem volt a helyszínnek, a háztulajdonos őt vélte felismerni a rendőrségen eléje tett fényképeken. Később kiderült, a 16 éves fiú fotója nagyobb volt, mint a többi feltételezett tettesé.

18 évesen ítélték 50 évre, 68 évesen szabadult volna - ha nincs Maya Moore. De Maya Moore ott volt, és a kosárlabda világklasszis olyat tett, amilyennek szerintem a modern sportban párja nincs: kihagyta a 2019-es és a 2020-as szezont a világ legrangosabb kosárlabda-bajnokságában, hogy az ártatlanul elítélt Jonathan Irons ügyének szentelje idejét.

Gondoljanak csak bele: ez olyan, mintha önök két éven keresztül nem mennének be a munkahelyükre, csak hogy egy emberen segítsenek. Például ha a tanárok kihagynának két tanévet. Mert hogy ebben az esetben ez történt, és nem lehetett tudni, hogyan végződik a dolog. Annyit viszont a kosárlabdátó lány rég tudott, hogy Jonathan Irons ártatlan.

2007-ben ismerkedett meg Ironsszal, Maya ekkor még a szakmai gyakorlatát végezte a büntetésvégrehajtási intézetben, mielőtt elkezdte volna a tanulmányait a Connecticut Egyetemen, ahol a kosárcsapatban rögtön az év újonca lett. Rokonszenvesek lettek egymásnak, mindketten mélyen vallásosak és halkszavú emberek. Maya Moore kiderítette azt, amit a bíróság csak jóval később, mégpedig hogy valaki volt a tetthelyen, akinek az ujjlenyomatát megtalálták az ajtófélfán. És ezt az ajtófélfát nem vizsgálták meg a nyomozók. Ezt a hibát a missouri bíró, Daniel Green is felismerte, ezért visszaküldte az ügyet az ügyészségre, ahol már nem terjesztettek elő újabb vádiratot.

Így szabadult 40 évesen Jonathan Irons a jeffersoni büntetésvégrehajtási intézetből. A 31 éves Maya Moore és családja is ott volt abban a tömegben, amelyik a szabadságban várta az ártatlanul elítélt férfit, aki így beszélt: Örülök, hogy újra élhetem az életet, szabad vagyok, áldott vagyok, és úgy szeretnék tovább élni, hogy isten segítségére és befolyására méltó legyek. Mindenkinek köszönöm, aki segített nekem - mondta -, majd hozzátette: Mayának és családjának.

A New York Times cikkében arról ír, hogy az egyik riporter megkérdezte a szabadságát újra elnyerő férfit, hogy mit mondana az őt börtönbe juttató háztulajdonosnak. Mire így válaszolt: Ő is áldozat volt, kétszer is. Előbb betörtek hozzá, és rálőttek, majd a rendőrség manipulálta őt. Én a kezemet nyújtanám felé, meghívnám vacsorázni, ezzel kezdeném.

Én meg most itt fejezem be. Jó, hogy vannak ilyen emberek, mint Maya Moore és Jonathan Irons.

Reggeli gyors / Zenés sporthírek
2020. július 10. péntek 08:00
Riporter: M. Dénes Tamás