„Klubrádió
Reggeli gyors

A beszélgető robot nem fogja Orbánt se leváltani, se meggyőzni

9/02/2023 14:26

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A Google kereső két évtizedes egyeduralmát törné meg a Microsoft, ami egy mesterséges intelligenciát vet be, ami gyakorlatilag bármilyen szöveget képes előállítani. Vagy nem bármilyet? Jó lesz-e nekünk, ha kitör a verseny a keresők között? És mi a Google válasza? Erről beszélt Ződi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója a Reggeli gyorsban.

2023. február 09. Reggeli gyors - részlet 2023.02.09. Ződi Zsolt
12:06
00:00

Ez a kapitalizmus természete, hogy megjelenik egy versenytárs, ami megpróbálja visszaszorítani az addig egyeduralkodónak tekintett termékét, mondta Ződi Zsolt kutató, arról, hogy az online kereső piacot 90 százalékban uraló, gyakorlatilag monopol helyzetben lévő Google új riválist kapott

 
Orbán robot
Montázs: Klubrádió
 

 

"A Google már sokakat zavart" - indokolta Ződi, hogy a Microsoft sokakat meglepve megjelent az online keresők piacán, pontosabban már korábban is volt keresőmotorja, a kevesek által használt, és nem túl okos Bing, de pár hónapja az Open AI ChatGPT-jét vetette be, amivel Ződi reményei szerint elkezdődik egy verseny, "ami a felhasználóknak előnyös szokott lenni".

A chat GPT-t már többen kipróbálták, Ződi is játszott vele, neki az a benyomása, hogy ez a beszélgető robot hatalmas előrelépés, de messze van még a tökéletestől. A Google a Chat GPT-re válaszul előrukkolt a saját beszélgetős robotjával, a BARD-dal, ami azonban még messzebb van a tökéletestől, mondta Ződi, aki példának felhozta, hogy a BARD-ot a Google szerdán mutatta be, egy élő videóban adott kérdésekre válaszokat a Youtube-on, és az újságírók kiszúrták, hogy rosszul válaszolt meg egy kérdést, mire a Google részvényeinek az árfolyama esésbe kezdtek. "A dolog elején vagyunk, hogy mi lesz a vége, még keveset lehet tudni. De már ez is lenyűgöz" - mondta Ződi.

Hogy hol vethetők be a beszélgető robotok, arról a szakember azt mondta, az emberi teljesítményt bárhol felválthatják, ahol szöveget kell létrehozni. Ezek a robotok ugyanis azt tudják, hogy egy hatalmas szöveghalmazból célirányosan, utasítások mentén rövid szöveget hoz létre. Példának az egyetemi beadandókat említette, aminek a szintjét már most is elérik, emiatt az angolszász országokban, ahol  az esszéírásnak hatalmas tradíciói vannak, már azon gondolkodnak, hogy búcsút inthetnek az esszéknek, és más mérési módszert kell kitalálniuk. Ugyanakkor jelenleg a szakdolgozati és a tudományos szintről még nincs meggyőződve, de Ződi szerint hamarosan elérhetik ezt a szintet is.

Szerinte ezek a robotok radikálisan átalakítják majd azokat a szakmákat, területeket, ahol az emberek szövegeket hoznak létre, de a korlátjuk az, hogy csak létező szövegből képesek új szöveget létrehozni, tehát a kreativitás hiányzik, metaforákra, újdonságra nem lesznek képesek, csak a meglévő szöveget tudják szintetizálni.

A beszélgetés a ChatGPT-vel csak közepesen érdekes, ennek az oka, hogy Ződi szerint "szándékosan középre hangolták őket", tehát az olyan társadalmilag megosztó témákban, mint például a halálbüntetés, vagy az abortusz, nemváltás, olyan válaszokat ad, ami nem megosztó, nem sértő másoknak, és nem foglal állást ezekben a kérdésekben. "Azt tapasztaljuk, unalmas választ ad, nincs személyisége" - mondta.

Ez nem is véletlen, Ződi emlékeztetett arra, hogy a 2010-es évek közepén már nyilvánossá tettek egy ilyen robotot, ami elkezdte felépíteni magát, és pillanatokon belül rasszistává változott, mert arra hangolták, hogy érzelmeket váltson ki. "Le is lőtték". Tehát lehetne irányultsága, de jelenleg unalmasra hangolják, mondta.

Ződi szerint azokban a foglalkozásokban, ahol a közvetlen emberi kapcsolatnak jelentősége van, a mesterséges intelligencia nem fogja kiváltani az embert. Míg a jogász is szövegből hoz létre szöveget, "tehát nagy a veszélye, hogy ezt például felválthatja, keresetet, beadványt írhat, sőt a bíró helyett az ítéletet is meghozhatja, ahogy Kolumbiában meg is történt, de ez csak addig tart, amíg a személyiség nem kap szerepet".

Az is akadálya, hogy az emberek egy embertől könnyebben elfogadunk egy döntést, mint egy géptől tehát, lehet, hogy a gép is tud döntést hozni, de az ítéletet egy bírótól inkább elfogadjuk, mint egy géptől.

És amit nem tud a mesterséges intelligencia, az hogy felismerje a szöveg mögött a valóságot, mert a valósághoz a gépnek nincs hozzáférése. Tehát nem lát a szövegek mögé, márpedig egy jó tanár, ügyvéd, egy jó lelkész nem csak szöveget hoz létre, hanem látja a valóságot és kontrollálni is tudja a szöveget. "Ez egy létező és kemény korlát" - mondta Ződi Zsolt.

Szóba került, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter is kipróbálta a ChatGPT-t, és megkérdezte tőle, hogyan lehet leváltani Orbánt, mire azt a választ kapta, hogy többen kellene, hogy Orbán ellen szavazzanak a választáson. "Látja, milyen okos válasz", jegyezte meg Ződi.