„Támogassa
Publicisztika
Élőkép – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

Vetemedés – Dési János jegyzete
Publicisztika

Vetemedés – Dési János jegyzete

Egy minisztériumi dolgozót kirúgtak, mert megosztott egy mémet, egy fotómontázst, amely Nagy Márton minisztert (ár)sapkában ábrázolja. A mi kis házi használatú III. Richárdocskánk, a Nagy Vidnyánszky szintén nem vetemedne, arra, hogy elhallgattasson bárkit, éppen csak kicsúszott a száján, amikor az ország egyik vezető művészét penderítette ki a homokozójából, hogy tíz évig tűrte, hallgatta, Udvaros Dorottya miket mond.

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete

Nem számítanak a szakmai vélemények, a műszaki és egyéb okok egy politikailag felértékelt terv megvalósításakor. Csak az számít, hogy a kormány vezetője mit akar. És hogy mit akar általa például egy igazi nagyvezér, a kínai kommunista párt és kormány első embere, Hszi Csin-ping. Rózsa Péter jegyzetében a zalai olajmezőtől és Rákosi elvtárstól jut el napjainkig.

Brancs – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Brancs – Szénási Sándor jegyzete

Az, hogy Orbán és Gyurcsány egy brancs lenne, első pillantásra azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszert ketten állították elő, ami azért hazugság, mert Orbánt semmilyen nyomás nem kényszerítette egy autokrácia kiépítésére, viszont az nem hazugság, hogy Gyurcsány kormányzása gyakorlatilag minden féket eltakarított Orbán útjából.

Csillag István: Kerítés

27/10/2023 11:00

| Szerző: Csillag István

Többértelmű, fura szó. Orbán rendszerében a kerítésnek mind a két értelme használatban van.

Többértelmű, fura szó. Egyszer szimpla főnév, máskor meg igéből melléknévi igenév. Amikor körülkerítjük földünket, kertünket, vagy házunkat akkor a hívatlan betolakodóktól szeretnénk magunkat a kerítés által megvédeni. A kerítés ugyanakkor az elrekesztés, a kirekesztés eszköze is, ennek a védelmében szoktuk mondani: kívül tágasabb. Persze aligha védelem az, amikor valaki kényszeresen kerítéseket épít – akár a saját és családja védelmében –, az egyben kirekeszti magát a közösségből, vagy másképpen karámokra osztja a közösséget. Egészen másról beszélünk, amikor nem saját védelmünkben fordulunk a kerítés eszközéhez, hanem a célba vett tárgyat, személyt kerítjük, csellel arra törekszünk, hogy nekünk legyen kiszolgáltatva, a mi eszközünk legyen. A kerítő nem kifejezetten szeretett foglalkozás. A hozományvadász használ kerítőt, mindkettő célja azonos; megkaparintani a kiszemelt személy vagyonát, azáltal, hogy tévedésbe ejtik őt.

 
Jan Vermeer van Delft a Kerítőnő c. festménye
 
 

Orbán rendszerében a kerítésnek mind a két értelme használatban van. A szavazókat folyamatosan „kerítik” - tévedésbe ejtik, tévedésben tartják – a hozományvadászok, oly módon, hogy a választópolgárok Orbánnal és rablócsapatával flörtölve minden vagyonukat védtelenné téve felkínálkozzanak nekik. A fizikai kerítés pedig Orbán és Putyin mesterien kivitelezett összjátékának eredménye, hiszen amikor Putyin a szövetséges szír rezsimet „megsegítve” 2015-ben földig bombázta Aleppót, a szír menekültek elárasztották Európát, a déli útvonalon érkezve jelesül Magyarországot, hogy azután áradatuk – Putyin nem is nagyon titkolt célja szerint – megroppantsa azt a Németországot, amelyik a Krím 2014-es orosz megszállását megtorolandó kezdeményezője volt az Oroszország elleni szankcióknak. A kerítés a Putyinnal már korábban nukleáris és gázszövetséges Orbán rendszernek lett a szimbóluma, a mesteri félelemkeltés folyamatosságát jelképező építmény Magyarország déli határain. Persze egyben az ellenzék megbélyegzését szolgáló csalétek is, hiszen ennek segítségével lehetett a funkcionális analfabéta választókkal közölni, hogy mi védünk benneteket, mert mi kerítést építünk a keresztény magyarság védelmében, amíg az ellenzék rátok engedné menekültnek nevezve a földjeiteket, munkátokat, lányaitokat, asszonyaitokat megszerezni kívánó migránsokat.

Ám aki már hozzászokott a kerítéshez, az nem tud leállni. A kerítés szenvedélye ragadta magával a kormányt, jelesül annak önmagát utódjelöltnek képzelő tagját Lázár Jánost, aki az új építési törvényben minden elemét felvonultatja a kerítésnek. Egyfelől igazi, vérbeli mesteréhez, Orbánhoz méltó módon „kerítőként” beeteti a közönséget a „magyarkodással”, amikor leszögezi, hogy Magyarországon magyar anyagból, magyar vállalkozó építhet (magyar.-be magyar… sz), ami nyilván megdobogtatja a nemzeti színű lobogóba csavart politikai analfabéta és a maguk előtt villódzva pénzt látó vállalkozók szívét is. Ez azonban csak az álca, mert a törvény a korlátlan kerítésépítésről, sőt a bekerítésekről szól. Egyrészt minden építési hatáskört, továbbá építés menedzselést – adott esetben, illetve kivéve a gyevi (fideszes) bírót – kivesz az önkormányzatok kezéből, másrészt lényegében korlátlanul állapítja meg a tavak, folyók medervonalát, veszi el bárkinek a nádasát, strandját akár versenyhajókikötő építés céljára. Sőt, a törvény nem ismeri a strand, vagy a kemping fogalmát sem, hiszen csak ennek az árán lehetséges a ma létező, törvényes tulajdont – úgy a Balaton, mint a Fertő tó, vagy a Velencei tó mellett - a kormány stratégiai döntésével felülírni (elrabolni), bárhol a vízen fürdőházat építeni. Azaz, akinek a kezében kalapács van (jelen esetben Lázár János által megjelenített Orbán-kormánynak), az mindenben szöget lát, oszt úgy beveri idegen tulajdonba is azt, hogy csak úgy reccsen, oszt jónapot.

Remélem, hogy még közel mehetek a Balaton-parthoz az én életemben is, ingyen bemehetek a saját adakozásommal és munkámmal épített közösségi strandra, még ha Lölő, vagy a Bánk bánból ismert tollasodó, ám szegény jobbágy nevét viselő vej veszi is a szívére és vállára a továbbiakban a sorsát a kormány nyilván közérdeket szolgáló döntése nyomán. Ám, ahogy már van köz nélküli közmeghallgatás, úgy lesz polgárok nélküli önkormányzat, illetve majd lesz ez: Ön kormányoz, Ön feredőzik a feredőházban, mi meg nem. Hiszen mi más az önkényuralom, amint a Marseillaise is mondja: „Ellenünk tört a kény uralma, vérben áztatja zászlaját!" Szerencsére nálunk vér nélkül, nem úgy, mint Orbán haverja, Putyin teszi ezt Ukrajnában.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB