„Klubrádió
Publicisztika
Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete

Ahol józan ember nem állítja, hogy az ellenzék pont olyan elviselhetetlen, mint a hatalmi elit, mert ez nyilvánvalóan hülyeség, viszont mindkettőt dettó utálja, ott a térfogatnyomás olyan alacsony lesz, hogy valami feltétlenül ki fogja tölteni a teret, a mi esetünkben ez a se nem párt, se nem szervezett civil mozgalom, ami az influenszerek laza csoportját jelöli.

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete

A világ szégyene, hogy hatályban van egy törvény, ami szerint a heteroszexualitás oké, a homoszexualitást viszont megmutatni bűn, de azt talán már a fideszes szavazók egy részének is látványos szégyen lenne, ha a magyar gyerekek jobb létéért kormányzás helyett megint fóliázni fognak még azután is, hogy amúgy kegyelmet adtak egy pedofil segítőjének.

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete

Hirtelen kiderül, hogy a tejszőke ukrán kislány gondnélküli iskolai beilleszkedéséről szóló film jó szándékú megtévesztés, az ukrán és a lengyel nyelv egyáltalán nincs olyan közel egymáshoz. A napi konfliktusok száma nő, a lengyel állammal szemben is, amely nem engedélyezi, vagy legalábbis az elmúlt évben még nem engedélyezte az abortuszt az ukrán nőknek sem, holott ők nyilvánvalóan nem lengyel állampolgárok.

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete

A világnak az a része, amihez mi egyelőre még hivatalosan tartozunk, elítéli a putyini szörnyállam brutalitását és cinizmusát. Orbán Viktor, aki egykor a kivégzett és titokban elföldelt Nagy Imre felravatalozott koporsója mellől szónokolt, most hallgat. Elárulta önmagát is.

Ga(rá)zdálkodj okosan! – Hardy Mihály jegyzete

8/02/2024 18:02

| Szerző: Hardy Mihály

A Garázdálkodj okosan! társasjáték további szabályai nagyon egyszerűek: a kevés számú játékos, akiknél a dobókocka van, vihet mindent, ami a.) megtetszik neki vagy b.) nincs leláncolva vagy lebetonozva. Ez utóbbi opció sem egészen biztos.

2024. február 08. Esti gyors-részlet (2024.02.08. Hardy Mihály jegyzete)
03:22
00:00
A 2010-ben kiadott Garázdálkodj okosan! társasjáték alaptáblája 93 000 négyzetkilométer, 10 milliónál kevesebb bábu van rajta, számuk egyre fogyatkozik. Magát a játékot csak nagyon kevesek játszák, az összes dobókocka is náluk van. Menet közben írják a játékszabályokat, a lényeg, hogy mindig csak nekik legyen dobásuk. Gyakorlatilag bármit megtehetnek a játék során. Az orosz nyelvű változatban szereplő „Szomszédok fegyveres lerohanása”, „Fenyegetés atomfegyverekkel!” valamint a „Nicsak, ki esett már megint ki az ablakon?” nevű kártyák a magyar kiszerelésű dobozban nem találhatók meg. Egyelőre.

A játék megkezdéséhez, vagyis az első lépéshez tessék lenyúlni a teljes magánegészségügyi pénztári megtakarításokat. Ha a bábuk nem lázadnak fel, márpedig mindent szó nélkül eltűrnek, akkor indulhat az igazi játék.

A Garázdálkodj okosan! társasjáték további szabályai nagyon egyszerűek: a kevés számú játékos, akiknél a dobókocka van, vihet mindent, ami a.) megtetszik neki vagy b.) nincs leláncolva vagy lebetonozva. Ez utóbbi opció sem egészen biztos.

A következő lépésekben már végig olyan lesz a játék, mintha a szerencsekerék mezőre lépnél: mehetnek a bankok, az autópályák, az állami építkezések, az értékes ingatlanok (itt a nemzeti vej háromszor dobhat és mindig hatost!), viheted szinte a teljes médiát, a távközlési cégeket, a színházakat, a könyvkiadókat. Tieid lesznek a minisztériumok, a főhatóságok, az alhatóságok, a bíróságok, a hivatalok, a bennük lévő portással és a takarítószolgálattal együtt. Minden.

A játék 2015 utáni verziójában Lajos nevű játékos már nincs, mert visszaeső O1G-zés miatt levették a tábláról. Örüljön, hogy nem fóliázták le, tetőtől-talpig, amíg még életben van. Helyét a játékosok között a rendkívül magas érzelmi intelligenciájú Lőrinc nevű, teljesen színtelen bábú vehette át, akinek más játékokban a „stróman” vagy „jószágigazgató” nevet adják. Ha jól teljesít, vagyis lehetőleg nagyon ritkán szólal meg, jutalmul vihet egy tengeri jachtot, egy helikoptert, egy sugárhajtású repülőgépet és hozzá egy passzentos szőkét.

A Garázdálkodj okosan! című játékot a jelek szerint a végtelenségig lehet játszani. Igaz, csakis a dobókockával rendelkező játékosoknak, akik maguk írják a szabályokat – a saját maguk számára. Leváltani őket nem lehet, bekerülni közéjük pedig csak nagy tülekedés árán és akkor is csak rövid időre. Gusztus dolga. Ha bekerültél, szinte bármit megtehetsz. Minden meg lesz bocsájtva! A lopás, a vesztegetés, a hamisított diplomamunka, a brüsszeli drogos meleg-partik, az adriai jachtozás a macákkal vagy akár a pedofília is. Csak szólni kell Katikának, hogy húzzon még egyet az „amnesztia” feliratú kártyákból.

Hardy Mihály jegyzete a 2024. február 8-i Esti gyorsban hangzott el.