„Köszönjük,
Publicisztika
Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete

Ez a mostani négyhónapos, tulajdonképpeni ex-lex állapot sem jöhetett volna létre, ha Magyarország jogrendjét, azt a bizonyos, egykor jogállamnak titulált valamit, nem buherálta, sufnituningolta volna agyon – a saját szája íze szerint az Orbán-kormány és a Fidesz.

A kijárat szakadatlan keresése – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

A kijárat szakadatlan keresése

Orbán színpadán a díszletmunkások már bontják a kijáratot a magyaroknak, akik a vesztett csata után megint győzelmesen távoznak majd, már ha nem omlik rájuk egy tartógerenda.

Szakadék előtt kávészünet – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Szakadék előtt kávészünet – Szénási Sándor jegyzete

Egy hölgy közölte, hogy mától egyetlen betevője a capuccino lesz, mégpedig éjjel és nappal, '56-osok unokája ő, aki nem tűrheti a justizmordot, és a tejeskávé szakadatlan fogyasztásával ország-világ, de még Gianni Annoni előtt is hajlandó demonstrálni, hogy eddig és ne tovább a magyar nemzet megbecstelenítésében.

Kimegy, beül – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Kimegy, beül – Kárpáti Iván jegyzete

Magyar Péter mondanivalója, álláspontja, ilyen tempó mellett finoman szólva nem mindig koherens. Azt mondta, nem megy Brüsszelbe, majd egy irányított szavazással legitimálta döntését, amit idővel azok a hívei is megbocsátanak neki, akik most úgy gondolják, hogy vezetőjük megy a tutiba, havi tízezer euróért, plusz extrák.

Mi itt a látnivaló? – Dési János jegyzete
Publicisztika

Mi itt a látnivaló? – Dési János jegyzete

Az a csúnya pesti pletyka már korábban szárnyra kapott, hogy a kamerák előtt szexelőkből meggazdagodott pornómágnás azért vágott bele a politikába, mert magasabb helyről ezt kérték tőle, cserébe futni hagyják. Kétségtelen, az események egymás után rakása akár efféle olvasatot is megenged. De az biztos, jogilag Gattyán mindenképpen ártatlan – és talán számára a legfájdalmasabb, ha igaz, ez a történet. Ugyanis a gyanú ott lebeg a feje fölött.

Felcserek – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Felcserek – Józsa Márta jegyzete

Nem tudni, át kell-e menniük a csicska-korszakon, kapnak-e majd kimenőt, mi lesz a katonai fokozatuk, milyen a lepedő a priccseken és van-e wifi a kóterban. Kötelező lesz-e a kardiológusoknak a surranó? Minden obsitos felcsernek jut-e kellő gyíkhús-ellátmány?

Ga(rá)zdálkodj okosan! – Hardy Mihály jegyzete

8/02/2024 18:02

| Szerző: Hardy Mihály

 | Szerkesztő: Pálinkás János

A Garázdálkodj okosan! társasjáték további szabályai nagyon egyszerűek: a kevés számú játékos, akiknél a dobókocka van, vihet mindent, ami a.) megtetszik neki vagy b.) nincs leláncolva vagy lebetonozva. Ez utóbbi opció sem egészen biztos.

2024. február 08. Esti gyors-részlet (2024.02.08. Hardy Mihály jegyzete)
03:22
00:00
A 2010-ben kiadott Garázdálkodj okosan! társasjáték alaptáblája 93 000 négyzetkilométer, 10 milliónál kevesebb bábu van rajta, számuk egyre fogyatkozik. Magát a játékot csak nagyon kevesek játszák, az összes dobókocka is náluk van. Menet közben írják a játékszabályokat, a lényeg, hogy mindig csak nekik legyen dobásuk. Gyakorlatilag bármit megtehetnek a játék során. Az orosz nyelvű változatban szereplő „Szomszédok fegyveres lerohanása”, „Fenyegetés atomfegyverekkel!” valamint a „Nicsak, ki esett már megint ki az ablakon?” nevű kártyák a magyar kiszerelésű dobozban nem találhatók meg. Egyelőre.

A játék megkezdéséhez, vagyis az első lépéshez tessék lenyúlni a teljes magánegészségügyi pénztári megtakarításokat. Ha a bábuk nem lázadnak fel, márpedig mindent szó nélkül eltűrnek, akkor indulhat az igazi játék.

A Garázdálkodj okosan! társasjáték további szabályai nagyon egyszerűek: a kevés számú játékos, akiknél a dobókocka van, vihet mindent, ami a.) megtetszik neki vagy b.) nincs leláncolva vagy lebetonozva. Ez utóbbi opció sem egészen biztos.

A következő lépésekben már végig olyan lesz a játék, mintha a szerencsekerék mezőre lépnél: mehetnek a bankok, az autópályák, az állami építkezések, az értékes ingatlanok (itt a nemzeti vej háromszor dobhat és mindig hatost!), viheted szinte a teljes médiát, a távközlési cégeket, a színházakat, a könyvkiadókat. Tieid lesznek a minisztériumok, a főhatóságok, az alhatóságok, a bíróságok, a hivatalok, a bennük lévő portással és a takarítószolgálattal együtt. Minden.

A játék 2015 utáni verziójában Lajos nevű játékos már nincs, mert visszaeső O1G-zés miatt levették a tábláról. Örüljön, hogy nem fóliázták le, tetőtől-talpig, amíg még életben van. Helyét a játékosok között a rendkívül magas érzelmi intelligenciájú Lőrinc nevű, teljesen színtelen bábú vehette át, akinek más játékokban a „stróman” vagy „jószágigazgató” nevet adják. Ha jól teljesít, vagyis lehetőleg nagyon ritkán szólal meg, jutalmul vihet egy tengeri jachtot, egy helikoptert, egy sugárhajtású repülőgépet és hozzá egy passzentos szőkét.

A Garázdálkodj okosan! című játékot a jelek szerint a végtelenségig lehet játszani. Igaz, csakis a dobókockával rendelkező játékosoknak, akik maguk írják a szabályokat – a saját maguk számára. Leváltani őket nem lehet, bekerülni közéjük pedig csak nagy tülekedés árán és akkor is csak rövid időre. Gusztus dolga. Ha bekerültél, szinte bármit megtehetsz. Minden meg lesz bocsájtva! A lopás, a vesztegetés, a hamisított diplomamunka, a brüsszeli drogos meleg-partik, az adriai jachtozás a macákkal vagy akár a pedofília is. Csak szólni kell Katikának, hogy húzzon még egyet az „amnesztia” feliratú kártyákból.

Hardy Mihály jegyzete a 2024. február 8-i Esti gyorsban hangzott el.