„1%
A lényeg

Vučić szerint Pristina mindenre kiterjedő támadást tervez Észak-Koszovó ellen

30/06/2022 12:33

| Szerző: Klubrádió

Mától teljesen megváltozott a helyzet Szerbiában és Koszovó területén is – ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Aleksandar Vučić, miután találkozott Miroslav Lajčakkal az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával – írja a Szabad Magyar Szó.

Vučić azt mondta, Szerbia mindig is készen állt a dialógus folytatására. Ezzel szemben a pristinai intézmények szerdán úgy döntöttek, hogy betiltják a szerb személyi igazolványok használatát Koszovóban, továbbá arról is döntöttek, hogy ezután is matricával ragasztják le a szerb járművek rendszámtábláit. Egyértelmű, hogy nem akarnak egy asztalhoz ülni, tette hozzá. Az információk szerint azok, akiknek szerb rendszámtáblájú személygépkocsijuk van, szeptember 30-ig regisztrálhatják át járműveiket, de ha ezt nem teszik meg, akkor elkobozzák tőlük.

Szerbiai választásokFotó: Darko Vojinovic
 

A szerb elnök szerint Pristina mindenre kiterjedő támadást tervez Észak-Koszovó ellen. Hozzátette: Az akciót legkésőbb október elsejéig végrehajtják. "A mi válaszunk józan lesz, de halálos, viszont semmilyen katonai műveletet nem hajtunk végre. Mi tíz éve keressük a kompromisszumos megoldást, de azt más nem akarja, csak a népünk elüldözése a céljuk” – fogalmazott Vučić. Hozzátette, hogy a legnagyobb kérése Szerbiának az, hogy ne üldözzék el a szerbeket szülőföldjükről, majd hozzátette, Pristina háromszor is gondolja meg, mielőtt cselekedne.