„Köszönjük,
A lényeg

Völner ügyvédje szerint törvénytelen volt a politikus megfigyelése

19/01/2022 14:38

| Szerző: Klubrádió

A vesztegetés elfogadásával gyanúsított volt államtitkár ügyvédje szerint Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztése előtti megfigyelése, követése és lehallgatása törvénytelen volt. A jogi képviselő arról is írt levelében: a nyomozati iratok egy része alapján meggyőződése, hogy azok nem támasztják alá és nem igazolják a Völner Pállal szemben közölt gyanút.

Szerdán újabb részletek derültek ki a Völner-Schadl-ügyről: a 444.hu által ismertetett legfrissebb rendőrségi papírok szerint Schadl rendszeresen találkozott Völnerrel különféle helyeken, ahol kenőpénzt adott át a fideszes politikusnak, aki pedig Schadl érdekei és az ő általa képviselt személyek érdekeiben járt el. Egyszer még az igazságügyi minisztériumnál is találkoztak, hogy az államtitkárral együtt menjenek ebédelni, és a cikk szerint Schadl a kenőpénzt még a minisztériumi kapuban odaadta az Völnernek, aki az utcai kamerák alatt tette a csomagot a saját kocsijába.

Papp Gábor, Völner úgyvédje közleményt juttatott el a 24.hu-hoz, amelynek fő állításai a portál szerint a következők:

  • A nyomozati iratok egy része alapján meggyőződése, hogy azok nem támasztják alá és nem igazolják a Völner Pállal szemben közölt gyanút.
  • Völner határozottan és következetesen állítja, hogy Schadl Györgytől (a végrehajtói kar elnökétől – a szerk.) soha nem kapott pénzt. Ezt pedig szerinte 444.hu által közölt lehallgatási jegyzőkönyv sem cáfolja, amely során egyébként Völner Pál neve el sem hangzik.
  • Szerinte a szerdán a sajtóban megjelent beszélgetés töredékek a nyomozati iratokból önkényesen kiragadott és a 444.hu szerkesztősége által a saját ízlése szerint összeválogatott részletek.
  • A nyomozati iratokban „gazdámként” emlegetett személy egyértelműen azonosítható, aki nem politikus és nem is közismert személy.

Felhívták a figyelmet: az ügyvéd arról is ír, hogy a közölt telefonbeszélgetéseket 2021. áprilisától rögzítették, amiből szerinte az következik, hogy a korábbi hatósági tájékoztatástól eltérően már 2021. áprilisban folyt a nyomozás. Ehhez kapcsolódóan kiemelte:

„Az Országgyűlési törvény, mint sarkalatos törvény rendelkezése és ezzel összhangban a büntető jogtudomány szerint országgyűlési képviselő ellen folyó büntetőeljárásban nem értékelhető bizonyítékként az olyan leplezett eszközből származó adat, amelyet az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése előtt szereztek be, ami azt jelenti, hogy Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztése előtti megfigyelése, követése és lehallgatása törvénytelen volt.”

2018 májusa és 2021 júliusa között összesen 83 millió forintot kapott a lemondott igazságügyi államtitkár vesztegetési pénzként a Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint. Völner Pál az egyenként 2-5 milliós összegeket konspirált módon vette át a végrehajtói kar immár letartóztatásban lévő elnökétől. Utóbbi, Schadl György az ügyészség szerint még több pénzre, több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. 

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)