„Köszönjük
A lényeg

Völner-Schadl-ügy: a szegedi egyetemen nem találtak szabálysértést, a Pázmányon vizsgálódnak

18/01/2022 15:22

| Szerző: Klubrádió

Egy nap alatt lezárta a vizsgálatot a Völner-ügyhöz kapcsolódóan a vizsgáztatásokon történt esetleges szabálytalanságokkal kapcsolatban a Szegedi Tudományegyetem. Pécsen egy tanársegédet felmentettek, aki elismerte, hogy segített Rogán kabinetfőnökének. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem is bejelentette, vizsgálatot indít egyes egyetemi vizsgák miatt.

Szegeden egy nap alatt lezavarták

Egy nap alatt lezárta a vizsgálatot a vizsgáztatásokon történt esetleges szabálytalanságokkal kapcsolatosan a Szegedi Tudományegyetem, amelyek a Völner-ügy kapcsán merültek fel. A kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke többször is telefonon kért könnyítést a protezsáltjai számára a különféle vizsgákon, többek között Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kabinetfőnökének és Völner Pál egyik rokonának. A szegedi egyetemről Szabó Imre egyetemi tanár neve merült fel a nyomozati anyagokban.

„A Szegedi Tudományegyetem megvizsgálta az egyetem, illetve oktatói esetleges érintettségét a végrehajtókat érintő büntető eljárások során az egyetemi vizsgáztatások szabályszerűségével kapcsolatosan egyes sajtótermékekben megjelent információkat. A rendelkezésre álló információk alapján megállapította, hogy a vizsgáztatással kapcsolatosan szabályszegés nem történt és ezért a vizsgálatot maga részéről lezárta” – olvasható az egyetem által kiadott közleményben.

Pécsen volt következmény

A Pécsi Tudományegyetem jogi karán ellenben voltak következményei a botránynak: felfüggesztették Mészáros Pál Emil egyetemi tanársegéd vizsgáztatási jogát, aki elismerte, hogy Schadl kérésére segített abban, hogy Rogán kabinetfőnöke vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet.

A Pázmány is vizsgálódik

A Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is bejelentette, vizsgálatot indít a Völner-ügyben kibukott egyetemi vizsgák miatt. A Szegedi Tudományegyetemen azonban egy nap alatt le is zárult a vizsgálat, az intézmény szerint náluk nem történt visszaélés.

A 444 birtokába került a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyaga, amely szerint Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatott elnöke valóságos vizsgagyárat működtethetett a kapcsolatain keresztül. A lap állítása szerint a PTE-n kívül Schadl keze a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karára is elért.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem közleményében arról ír, hogy a nyomozati anyagban szereplő telefonbeszélgetésekről az egyetem vezetése a sajtóból értesült. Mint írják, „az egyetem kiáll valamennyi tisztességes, a vonatkozó szabályokat mindenkoron tiszteletben tartó oktatója és hallgatója mellett, az oktatás és az értékelés (vizsgáztatás) során született eredmények tisztaságát nem kérdőjelezi meg”.

Ugyanakkor a nyomozati anyag miatt felmerült a gyanú a vizsgáztatással kapcsolatban, ezért belső vizsgálatot indítanak az ügyben. Hogy ennek mikorra lesz eredménye, egyelőre nem tudni.

(via 24.huhvg.hu, kiemelt kép: Facebook)