„Klubrádió
A lényeg

Vizsgálat indul Bolsonaro ellen hamis hírek terjesztéséért

5/08/2021 10:26

| Szerző: Klubrádió

Vizsgálat indítását rendelte el szerdán Jair Bolsonaro brazil elnök ellen a brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája hamis hírek terjesztéséért, amiért Bolsonaro bizonyítékok nélkül folyamatosan támadja az ország választási rendszerét - írja a 444.hu.

A vizsgálat azért indul, mert az államfő „politikai és gazdasági hatalmával visszaélve” azt hangoztatja, hogy ellenfelei az elektronikus választási rendszert kihasználva el akarják csalni a jövő évi választásokat.

„A köztársaság elnöke törvénysértő cselekedetekkel gyanúsította a legfelsőbb bíróság tagjait a tömegtájékoztatási eszközökön és a közösségi hálózatokon keresztül, hogy aláássa a bírói hatalmat és veszélyeztesse annak függetlenségét” – írta határozatában Alexandre de Moraes, a brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája.

A hivatalban lévő jobboldali elnök nyomtatott bizonylatok kötelezővé tételét követeli, amelyekkel szerinte – vitatott eredmények esetén – igazolhatók lennének az elektronikusan leadott szavazatok. Hozzátette, előfordulhat, hogy nem fogadja el a következő évben esedékes elnökválasztás eredményét, ha nem eszközölnek változtatásokat a rendszeren. Korábban azt is mondta, ha nem lesznek nyomtatott bizonylatok, akkor választások sem lesznek 2022-ben.