„Klubrádió
A lényeg

Vidnyánszky reagált az Orbánt kritizáló litván rendezőnek: Soha nem lennék ilyen gőgös, hogy így merjek beszélni

28/04/2022 15:29

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktornak üzent a Vidnyánszky Attila által szervezett nemzetközi színházi fesztiválon a Vilniusi Városi Színház társulata az oroszok által indított ukrajnai háborúval kapcsolatban. Vidnyánszky, a Nemzeti Színház igazgatója a litván színház által közzétett videóban indulatosan reagált, a többi között azt mondta: "Én nem lennék soha ilyen gőgös, drága rendezőkollégám, hogy így merjek beszélni".

A Vilniusi Városi Színház társulata a Vidnyánszky Attila által is támogatott MITEM nemzetközi színházi fesztiválon a darab végét nem meghajlással zárta, hanem performansszal: a színészek időről időre összeestek és felkeltek, mintha golyó érte volna a testüket, a vászonra pedig a Biztos vagy benne, Orbán? feliratot vetítették ki néhány fotóval, amely az 1956-os forradalmat és a jelenlegi ukrán helyzetet ábrázolta.

Ahogy a 24.hu írja, szerdán a társulat egyik előadása után rendezett közönségtalálkozón maga Vidnyánszky ragadott mikrofont, és rövid beszédben reagált a történtekre. A Vilniusi Városi Színház által közzétett videóban látszik, hogy a Nemzeti Színház igazgatójának szavait litvánul is tolmácsolták a közönségnek, és a beszéd egy része is hallható:

„… azóta a fél Európai Unió kerítést épített. Tudomásom szerint Litvánia is. Sorba mindenki üzent nekünk valamit, ezer éve így élünk, tatárok, törökök, osztrákok, a németek, azok mindig üzennek, ők nagyon tudják, hogy kell élni. A kommunisták üzentek, ők rá is kényszerítettek bennünket arra, hogy negyven évig úgy csináljuk, ahogy ők akarják. Az amerikaiak is rettenetesen tudják, hogy kell élni, most ők üzengetnek. Üzentek ők Irakba, Szíriába is, mindenhova üzentek. Most tudjuk, hogy van egy másik nép is, a litván, az is üzen nekünk. Ettől még mi mindig megmaradtunk a saját véleményünknél, Ezzel együtt sok szeretettel üdvözöljük önöket, katonáink, akik ott ülnek önök fölött a repülőgépekben, akiknek parancsnoka Orbán Viktor, legyenek nyugodtak, hogy annak ellenére, hogy érzéketlenek vagyunk, védik magukat. Az életüket is oda fogják adni önökért. Én nem lennék soha ilyen gőgös, drága rendezőkollégám, hogy így merjek beszélni.”

A HVG azt írta, el akartak menni a közönségtalálkozón, amelyre a Vidnyánszky által gőgösnek nevezett rendező, Oskaras Koršunovas meghívására érkeztek, ám a Nemzeti Színház munkatársai annak ellenére sem engedték be őket az eseményre az előadásra szóló jegy hiányában, hogy maga a rendező próbált közbenjárni értük. A litván rendezővel készült hvg-interjúról itt számoltunk be.

A Kossuth-díjas rendező, Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.