„Klubrádió
A lényeg

Litván rendező: Nem értjük Orbán hozzáállását, ez minden európai ember háborúja

28/04/2022 14:07

| Szerző: Klubrádió

Európa egyik legelismertebb, litván rendezője, Oskaras Koršunovas a Vidnyánszky Attila által szervezett nemzetközi színházi fesztiválon üzent Orbán Viktornak az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. A hvg360-nak adott interjúban úgy fogalmazott: „Képtelenek vagyunk megérteni Orbán hozzáállását”, ez minden európai ember háborúja, hiszen az európai értékek ellen zajlik. Beszélt arról is, hogy amikor elfogadták a meghívást, még nem sokat tudtak a Nemzeti Színház politikai helyzetéről vagy Vidnyánszky Attila szerepéről a magyar közéletben. 

„Orbán, biztos vagy benne? Magyarország 1956 – Ukrajna 2022” – ezzel a felirattal, valamint az '56-os magyar és a jelenlegi helyzetet ábrázoló fotók vetítésével üzent a magyar miniszterelnöknek a Nemzeti Színház színpadán Európa egyik legelismertebb, litván rendezője, Oskaras Koršunovas a Vilniusi Városi Színház Delhi tánc című előadása után; eközben a színészek a meghajlás helyett újra meg újra felálltak és összeestek, mint akiket golyó talált el, míg végül végleg a földön maradtak.

A performansz a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM nemzetközi színházi fesztiválon történt. Koršunovas a hvg360-nak adott interjújában elmondta, a jelenlegi háborús helyzet ilyen akciókat kíván. Kiemelte: a magyar választási kampány alatt Orbán Viktor kijelentette, hogy „Ez nem a mi háborúnk. Ez a háború az oroszok és az ukránok ügye.” Pedig a rendező szerint valójában ez minden európai ember háborúja, hiszen a háború az európai értékek ellen zajlik.

„Orbán Viktor is az Európai Unió egyik államát vezeti; ő elmondta a véleményét arról, hogy ez kinek a háborúja. Mi is elmondtuk a miénket. Ráadásul épp a magyaroknak is meglehetősen élénk és rossz emlékei vannak hasonló helyzetekről: ott van például az, ahogyan a szovjetek 1956-ban felléptek Budapesten” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mikor elfogadták a MITEM fesztivál meghívását, mennyit tudtak a magyar Nemzeti Színház politikai helyzetéről vagy Vidnyánszky Attila szerepéről a magyar közéletben, Oskaras Koršunovas azt válaszolta: „hogy őszinte legyek, nem tudtunk sokat”. Viszont amint többet tudtak, elgondolkodtak rajta, hogy jöjjenek-e vagy sem. Azt gondolták, Magyarország szabad ország, ahol szabad választásokat tartanak, ez nem egy másik Fehéroroszország, itt az emberek szabadon elmondhatják a véleményüket, tehát ők is el akarták mondani – tette hozzá.

Megkérdezték a rendezőtől, számításba vették-e, hogy a jobboldalhoz kötődő, Orbán Viktor hűséges támogatója által vezetett Nemzeti Színházban még nagyobbat szól egy Orbánt bíráló üzenet. Oskaras Koršunovas úgy válaszolt: „Azt mindenesetre pontosan tudtuk, mit is jelent, hogy trójai faló. A kultúra, a művészet maguk is trójai falovak”.

Vidnyánszky Attila az előadás után kiadott egy közleményt, amely szerint a Nemzeti Színházban szabadon lehet véleményt nyilvánítani, de azt sajnálják, hogy a litván társulatok „egyoldalúan állították be a magyarok viszonyulását” a kérdéshez, és „nem vettek tudomást” arról, milyen jelentős segítséget nyújtott a magyar kormány és a lakosság az ukránoknak. A litván rendező szerint viszont ez ellentmondásos, mert „a szabadság azt jelenti, hogy szabadon elmondod a saját véleményedet, nem pedig azt, hogy mérlegeled, mi „egyoldalú” és mi nem az”.

Beszélt arról is, hogy meglehetősen negatívan értékelik a kormány attitűdjét a háborúval kapcsolatban. „Képtelenek vagyunk megérteni ezt a hozzáállást. Legyen bárkinek bármi is a véleménye, az tény, hogy Magyarország is Európa része, mi mind ugyanabban a hajóban utazunk, és így vagy úgy, de ugyanazokat az értékeket kell, hogy megvédjük” – mondta Oskaras Koršunovas.

(Kiemelt kép: Facebook)