„Köszönjük,

Videók megtekintésével folytatódott Trump pere

11/02/2021 10:35

| Szerző: Klubrádió

A Capitolium ostromáról készült videókat mutattak be a Donald Trump ellen indított alkotmányos vádeljárás során. Ezek között látható, amint az ostrom alatt hősiesen helyt álló rendőrtiszt arra figyelmezteti Mitt Romney szenátort, hogy a dühödt tömeg betört az épületbe. Továbbá egy olyan rádióadást is meghallgattak, amely során sürgős erősítést kértek az illetékesek, melyre azonban még órákat kellett várni.

Megrázó felvételek sorát mutatták be szerdán a Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárásban az ügyész szerepét betöltő demokrata képviselők, akik prezentációjuk során azt is igyekeztek bemutatni, hogyan vezetett a 2021. január 6-i eseményekhez az, hogy Trump előtte már hónapokon át minden erejével azon volt, hogy kétségbe vonja a választás eredményét – írja a 444. Több olyan felvételt is lejátszottak, amelyek korábban még nem kerültek nyilvánosságra.

A Guardian összeállításában ezek közül öt felvételt emelt ki. Elsőként azt, amin a már eddig is hősként ünnepelt, a január 20-i elnöki beiktatáson Kamala Harris alelnököt kísérő Eugene Goodman látható, amint a mit sem sejtő Mitt Romney szenátort figyelmezteti, hogy az ő fejét külön is követelő tüntetők betörtek az épületbe.

A szenátor a videót látva azt mondta, alig várja, hogy személyesen is megköszönhesse Goodman-nek hősies helytállását.

Ahogy a videó során elhangzik, a tömeg ekkor már betört az épületbe és egy szinttel alattuk garázdálkodott.

 
 
Fotó: Tyler Merbler
 

Amivel Goodman igazán híres lett, az a lélekjelenléte, amikor, bár egyedül nézett farkasszemet a tüntetőkkel, volt annyi mersze, hogy magát csaliként használva elterelje a szenátus üléstermétől az oda betörni készülő zavargókat. Miután egyedül szembeszállt velük, egy lépcsőn hátrálva elcsalogatta a tüntetőket az ülésteremtől, miközben Mike Pence alelnök és családja alig harminc méternyire volt tőlük.

A vád képviselői bemutatták a rendőrségi rádióforgalmazás korábban szintén nem ismert felvételeit is. Ezeken hallható, hogy a rendőrök az őket vasrudakkal támadó zavargókról jelentenek, és sürgős erősítést kérnek. Az erősítésre azonban még órákat kellett várniuk, mert sem a védelmi minisztérium, sem Donald Trump nem volt hajlandó mozgósítani a Nemzeti Gárdát, ahogy a washingtoni városi rendőrséget is csak későn riasztották. A vád képviselői a rádioforgalmazást egy korábban szintén nem látott biztonsági kamerás felvétellel színesítették, melyen az látható, hogy az épületbe elsőként behatoló zavargó golyóálló mellényben volt, és baseballütővel volt felfegyverkezve.