„Támogassa
A lényeg

Vezetésoktatók demonstráltak az új adószabályozás miatt Szombathelyen

18/08/2022 16:18

| Szerző: Klubrádió

A taxisokéhoz hasonló szabályozási formába szeretnének kerülni.

Az oktatók többsége egyéni vállalkozó, korábban a katatörvény szerint adóztak, azonban ennek átalakítását követően az átalányadózást kénytelenek választani. Fejes Tibor gyakorlati oktató a 112 Pressnek foglalta össze, hogy miért vonultak fel szerdán Szombathelyen. Elmondta, hogy a gépjárművezetői oktatás az átalányadózás szabályai szerint a bevétel 60 százaléka után adózik majd, így háromszor annyit kell majd fizetniük, mint például a hasonló költségszerkezettel dolgozó taxisoknak, akik csak a bevétel 20 százaléka alapján adóznak.

Pillanatnyilag 6000–7000 forint körül van egy gyakorlati óra díja a városban, de ez akár 30 százalékkal is emelkedhet az adóváltozásnak köszönhetően, amit az ügyfelek nem biztos, hogy ki tudnak majd fizetni – mondta Fejes. Az oktatók extra költségei közt szerepel a kötelező biztosítás is, amely lényegesen magasabb, mint a forgalom többi személyautós résztvevőjének. Fejes Tibor azt mondta, amennyiben a szeptembertől érvényes adózási mód marad, akkor az autóiskoláknak nem lesz más választásuk, mint a megemelkedett költséget áthárítani a tanulókra.

A demonstráció szervezők örömmel látták, hogy a vártnál jóval több érintett érkezett tanulóautóval, vagy motorral. A szerdai autós felvonulás rendőri biztosítással zajlott, a Claudius Hotel előli indulásnál polgárőrök is segítették a demonstrálókat. A közlekedők megértéssel fogadták azt a néhány perces várakozást, amíg a félszáznál több jármű elhaladt a kijelölt útvonalon. A felvonulók a Március 15. térre érkeztek meg, az AGORA - Művelődési és Sportház elé.

Korábban vezetésoktatók Budapesten a Hősök terén is tartottak hasonló rendezvényt, ahol ugyanezeket követeléseket fogalmazták meg.

(Forrás: 112 Press, hvg.hu)